Egy pénzügyi információs szolgáltató számbavette, hogy az Egyesült Államokban hol a legdrágább és hol a legolcsóbb a gyereknevelés. A cég tanulmányában 381 nagyvárosi területet elemzett és megállapította, hogy a gyereknevelés átlagos éves költsége Amerikában közel 21 ezer dollár.

Father,Playing,With,Soccer,Ball,In,Garden,With,Son
A gyereknevelés költségeiben óriási eltérések tapasztalhatók az Egyesült Államokban különböző részein. 
Fotó: Shutterstock

A SmartAsset a tanulmányában két felnőtt és egygyermekes háztartás 2022-es, átlagos megélhetési költségeit vette számításba. Az elemzésben az egyes nagyvárosokra vonatkozó élelmiszeri, lakhatási, gyermekgondozási, egészségügyi ellátási, közlekedési és egyéb szükséges kiadásokat szerepeltettek. Ezekből kiderül, hogy

a gyermeknevelés szempontjából a 10 legdrágább metropolisz közül öt Kaliforniában található, ott, ahol a lakhatási költségek kiugróan magasak.

San Franciscóban egy gyermek felnevelése évi 35 647 dollárba kerül, ami közel kétszerese az országos átlagnak. San Jose a 33 ezres ráfordításával mögötte alig marad le.

„Mivel a gyermekgondozás kiadásai folyamatosan emelkednek, a családok egyre nehezebben engedhetik meg maguknak a kényelmes életet, így keresik a költségcsökkentés módjait” – érvelt Jaclyn DeJohn, a SmartAsset gazdasági elemzésekért felelős vezető szerkesztője a Bloombergnek.

 

A 10 legolcsóbb metropolisz egytől egyig az Egyesült Államok déli részén található, felük Dél-Karolinában. 

A Covid idején a drágább államokból, köztük Kaliforniából és New Yorkból, ide menekültek az emberek. A Tennessee állambeli Morristown a legolcsóbb, 14 577 dolláros éves kiadással.

 

A tanulmány megállapította, hogy a gyermekgondozás évente átlagosan 9051 dollárba kerül, ami a gyermeknevelés éves költségeinek közel a felét adja. 

Meglepő módon a gyermekgondozás éves költsége Detroitban és a New Jersey állami Trentonban mintegy 3500 dollárral többe kerül, mint New York nagyvárosi területén. Ez nagyjából 25 százalékos felárat jelent.

„Bár az olyan nagyvárosoknak, mint Detroit és Trenton, vannak bizonyos költségelőnyei a New York-i metropoliszhoz képest, ez nem így van, ha a gyermekgondozásról van szó” – jelentette ki DeJohn.

Az egygyermekes párok átlagosan 3407 dollárral költenek többet lakhatásra, mint a gyermektelenek. Santa Cruzban a legdrágábbak az egy gyermekkel járó lakhatási többletkiadások, évi 12 636 dollárral, míg Fayetteville-ben egy gyermek lakhatása tizedannyiba, évi 1252 dollárba kerül.

Egy gyermek éves élelmezése 1768 és 2111 dollár között mozog. Ezekben a költségekben viszonylag kevés eltérés van a hely függvényében. Évente átlagosan 1890, míg a szállítás valamivel többe kerül: 2116 dollár.

Kevesebb gyerek születik Amerikában, mint a koronavírus-járvány előtt

Több nő szül idősebb korban az Egyesült Államokban.