Nagyot zuhant májusban mind a kínai mind a kínai ami arra utal, hogy sem a külső, sem a belső kereslet nem adott ahhoz, hogy az ázsiai ország adjon lendületet a globális gazdaságnak.

Az ország kivitele májusban 7,5 százalékkal, a behozatala pedig 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, 

míg áprilisban még az előbbi 8,5 százalékos bővülését, valamint az utóbbi 7,9 százalékos csökkenését jegyezték fel. Az elemzői várakozások az export 0,4 százalékos és az import 8 százalékos visszaeséséről szóltak.

Port Trade Growth In Lianyungang
Fotó: Vang Csun / CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az export gyenge teljesítménye árulkodik a világgazdaság lassulásáról és a kereslet hiányáról, s az import visszaesése összefügg ezzel, hiszen kisebb kivitelhez kevesebb alapanyag behozatalára van szükség. A múlt heti dél-koreai adatok a Kínába irányuló export 20,8 százalékos zuhanását mutatták májusban, ám a félvezetők terén a visszaesés még ennél is nagyobb, 36,2 százalékos volt – írja a Reuters.

Az export gyengesége szakértők szerint arra világít rá, hogy 

Kína kénytelen lesz a belső keresletre támaszkodni a globális gazdaságával párhuzamosan, így a kormányon is nő a nyomás, hogy fokozza a belső fogyasztást, 

ugyanis a nemzetközi kereslet a második fél évben tovább zsugorodhat.

A múlt héten közzétett beszerzési menedzserindex a feldolgozóipar vártnál erőteljesebb fékezését mutatta az országban. A vártnál jobb első negyedéves adatok alapján az elemzők az év hátralévő részére a kínai növekedés lassulására számítanak. A kormány hivatalos célja 5 százalékos bővülést jelez előre, miután a tavalyi célt elvétette az ország.