Nemzetközi gazdaság

Lukasenka is megszólalt a Wagner-lázadással kapcsolatban

A fehérorosz elnök közvetítő volt Putyin és Prigozsin között. A hírek szerint a Wagner-vezér Fehéroroszországba tart.

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében számolt be a Wagner-lázadás okozta problémák megoldásában betöltött szerepéről Aljakszandr Lukasenka. A fehérorosz elnök szólt a Moszkva, Minszk és a Wagner csoport közötti titokzatos megállapodásról is – írta a CNN.

FILES-BELARUS-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAGNER
(FILES) Belarus' President Alexander Lukashenko speaks as he meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on February 16, 2023. The chief of the rebel Wagner mercenary force, Yevgeny Prigozhin, will leave Russia and won't face charges after calling off his troops' advance on June 24, 2023,  Moscow said, easing Russia's most serious security crisis in decades. Belarusian leader Alexander Lukashenko said he had negotiated a truce with Prigozhin, drawing thanks from Moscow. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: AFP

Lukasenka a hírek szerint fontos szerepet játszott abban, hogy Jevgenyij Prigozsin visszafordította Moszkva ellen induló zsoldosseregét. Bár sokan kíváncsiak voltak rá, arról nem árult el bővebb részleteket, hogy mivel győzte meg a Wagner-vezért.

Ugyanakkor Lukasenka az állította, hogy a fehérorosz ellenzék megpróbálta kihasználni a szomszédban kialakult váratlan helyzetet. Az elnök szerint amikor az oroszországi események elindultak, ő harckészültségbe állította a teljes hadsereget, a fegyveres erőket, a rendőrséget és a különleges erőket is, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak reagálni. Erre végül nem került sor.

A Prigozsinnal való megállapodása miatt azonban nem akarja, hogy hőst csináljanak belőle.

Semmiképp sem szabad hőst csinálni sem belőlem, sem Vlagyimir Putyinból, sem Jevgenyij Prigozsinból. Rosszul mértük fel a helyzetet. Majd azt hittük, hogy megoldódik, de nem oldódott meg. És két ember, aki a fronton harcolt, összeütközött

– fejtette ki Lukasenka.

Ebben a történetben nincsenek hősök. Ha Oroszország összeomlik, maguk alá temetnek minket a romok

– zárta gondolatait a fehérorosz elnök.

Moszkva ejtette a lázadás vádját a Wagner csoport ellen

A Kreml látszólag megbocsát Jevgenyij Prigozsin seregének, de lesznek következmények. A Wagner-haderő tagjai vagy a védelmi minisztériummal szerződnek és hazatérhetnek, vagy Fehéroroszországba költözhetnek.

 

Jevgenyij Prigozsin Minszk Wagner Moszkva Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek