Nemzetközi gazdaság

Moszkva ejtette a lázadás vádját a Wagner csoport ellen

A Kreml látszólag megbocsát Jevgenyij Prigozsin seregének, de lesznek következmények.

Az FSZB nyomozó főosztálya megszüntette a fegyveres lázadással kapcsolatos büntetőeljárást, jelentette be kedden délelőtt az oroszországi Különleges Szolgálatok Közkapcsolati Központja – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Wagner Group (Wagner csoport, Wagner-csoport) return to their baseWagner Group return to their baseROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: A civilian poses with the members of the Wagner Group for a photo before their preparation to depart from the Southern Military District's headquarters and return to their base in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Moszkva ejtette a lázadás vádját a Wagner csoport ellen.
Fotó: AFP

A büntetőügy kivizsgálása során a fegyveres lázadásről megállapították, hogy annak résztvevői június 24-én abbahagyták a bűncselekmény elkövetésére irányuló cselekményeket – írták.

Az FSZB június 23-án indított eljárást fegyveres lázadás szervezése miatt Jevgenyij Prigozsin ellen, miután a Wagner zsoldoscsapat elfoglalta a déli katonai körzet székhelyét Rosztovban. Prigozsin az akcióját azzal indokolta, hogy az orosz hadsereg állítólag rakéta- és bombatámadást intézett a Wagner ellen. Vádjait az FSZB és a védelmi minisztérium tagadta.

Vlagyimir Putyin bűnös kalandnak, hátba szúrásnak és árulásnak nevezte a Wagner akcióját. A hírek szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Putyinnal egyeztetve szombaton tárgyalt Prigozsinnal, és megállapodott vele az előrenyomulás megállításáról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin elutazhat Fehéroroszországba, az ellene zajló büntetőeljárást megszüntetik.

A Visegrad24 híre szerint, amelyhez a Twitteren nem jelöltek meg forrást, Prigozsin máris Minszkbe repült Rosztovból.

Vlagyimir Putyin hétfői esti rendkívüli beszédében is kihangsúlyozta, hogy a Wagner-haderő tagjai vagy a védelmi minisztériummal szerződnek és hazatérhetnek, vagy Fehéroroszországba költözhetnek.

Wagner-lázadás: Joe Biden szerint az orosz rendszer belső küzdelméről van szó

Az amerikai elnök szerin túlságosan korai lenne levonni a végső következtetést azzal kapcsolatban, hogy az események hova fejlődnek.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner fegyveres lázadás Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek