Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij után is kémkedtek az amerikaiak, ez még Kijevnek is sok

Ritka betekintést nyújtanak az amerikai kémkedési módszerekbe az elmúlt hetekben kiszivárgott, szigorúan titkos Pentagon-dokumentumok. Az Egyesült Államok szövetségeseket és ellenségeket egyaránt lehallgatott, köztük az ukrán és az orosz katonai vezetést is.

Amerikai tisztviselők szerint kiszivárogtatott, hiteles titkosszolgálati dokumentumok tárják fel, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát is lehallgatták. Míg más iratok azt mutatják meg, hogy az amerikai informátorok mélyen behatoltak az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoport orosz zsoldosszervezetbe. A jelek szerint február közepe és március eleje között készült dokumentumok a Discord közösségi médiaplatformon jelentek meg. 

A CIA agent uses headphones to listen to an intercepted important audio message of conversations between criminals in his office at the Central Intelligence Agency.
Egy CIA-ügynök dolgozik a Központi Hírszerző Ügynökség irodájában. Lehallgatták az oroszokat és az ukránokat is.
Fotó: Getty Images

 

Kémkedés az ukránok ellen

Az egyik dokumentumból kiderül, hogy Amerika Zelenszkij után is kémkedett, ami az ukránokat nem lepte meg, ugyanakkor mélységesen csalódottak a kiszivárogtatás miatt.

Az amerikaiak Ukrajna tekintetében az ukrán fegyverzetre, légvédelemre és a zászlóaljak kulcsfontosságú gyengeségeire voltak kíváncsiak. Feltárták azt is, hogy valószínűleg egy évig patthelyzet lesz a donbászi régióban.

Zelenszkij február végén javasolta, hogy pilóta nélküli légi járművekkel mérjenek csapást az oroszországi Rosztov területére, mivel Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú fegyverei, amelyek képesek lennének ilyen messzire eljutni és megsemmisíteni az orosz utánpótlásokat – írta az egyik amerikai hírszerzési jelentés. A dokumentum magyarázatot ad az Egyesült Államok azon nyilvános megjegyzéseire, amelyek szerint nem adnak nagy hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának, mert attól tartanak, hogy Kijev ezeket Oroszországon belüli csapásokra használná.

Ukrainian soldiers return from frontline to Chasiv Yar
Az ukrán hadi képességeket és terveket is kikémlelték az amerikaiak.
Fotó: Anadolu Agency

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint a dokumentumok hiteltelenek, az oroszok terjesztette, „nagy mennyiségű fiktív információn” alapulnak, valamint „semmi közük Ukrajna valódi terveihez”.

Egy másik jelentés szerint Kína az Oroszország mélyén található célpontok elleni ukrán csapásokat lehetőségként használhatja arra, hogy a NATO-t agresszornak állítsa be, és az ukrán katonai műveletek miatt növelheti az Oroszországnak nyújtott támogatását.

Lehallgatták az oroszokat is

A kiszivárogtatásból az is kiderül, hogy az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoport zsoldosszervezetbe az amerikaiak mélyen behatoltak.  Az egyik jelentés megállapította, hogy a Wagner újra orosz foglyokat toboroz, és tervezi jelenléte megerősítését Afrikában és Haitin.

Megszerezték a részletes orosz célzási terveket is, amelyekből megtudták, hogy az erők pontosan milyen hőerőműveket, elektromos állomásokat, vasúti és járműhidakat, valamint NATO-eszközöket terveztek megtámadni Ukrajnán belül, és mikor.

A dokumentumok tartalmazták azt is, hogy a két háborús fél milyen veszteségeket szenvedett. A nyilvánosságra került adatok szerint az oroszoknak februárig 189 500 és 223 000 fő közötti katonai veszteségük volt, ebből akár 43 000 katona is eleshetett. Ezzel szemben az ukránok 124 500 és 131 000 közötti katonai veszteséget szenvedtek el, amiből a halálos áldozatok száma 17 500-ra tehető.

In Data Center Two Military Men Work with Open Server Rack Cabinet. One Holds Military Edition Laptop.
Az oroszok vélhetően már változtattak is a kommunikációs szokásaikon.
Fotó: Getty Images

Egy másik dokumentum pedig két dél-koreai, magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselő közti, amerikai lőszerigényléssel kapcsolatos beszélgetést ír le. A szakemberek amiatt aggódtak, hogy az adott lőszerek Ukrajnában kötöttek volna ki, ami megsértené Dél-Korea politikáját, miszerint nem nyújt halálos segítséget háborús országoknak.

Az orosz–ukrán háború kapcsán Izrael vonatkozásában is készült titkos jelentés, amely szerint a zsidó ország valószínűleg fontolóra veszi a halálos segítség nyújtását, ha az Egyesült Államok nyomást gyakorol rá, vagy ha az Oroszországgal fennálló kapcsolatai megromlanak.

Korai következmények

A kiszivárogtatás miatt Ukrajnának azonnal módosítania kellett a katonai terveit – mondta a CNN-nek egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló forrás, ami ellentétben áll az elnöki hivatali tanácsadó előzőkben idézett állításával.

Az Oroszországról szóló információk nagy részét lehallgatott kommunikáción keresztül gyűjtötték össze. 

A kiszivárgott anyagok miatt az oroszok várhatóan megváltoztathatják a módszereiket, ami megnehezítheti az amerikai információszerzést, továbbá ügynökök élete és eszközök is veszélybe kerülhetnek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indít a titkos katonai dokumentumok kiszivárogtatása miatt, a Pentagon pedig változtatott az érzékeny információkat tartalmazó iratokba való betekintés rendjén.

A rendkívül kényes incidens miatt több állam várja a Biden-kormányzat reakcióját.

 

titkossszolgálat hírszerzési információ orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Egyesült Államok Ukrajna Oroszország Zelenszkij lehallgatási botrány kémkedés lehallgatás Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek