Tokió visszahelyezi Dél-Koreát a megbízható országokat tartalmazó fehér listára, lezárva ezzel az évek óta tartó kereskedelmi vitát. A japán kereskedelmi miniszter közölte, hogy a változás július 21-én lép hatályba. A dél-koreai kereskedelmi minisztérium üdvözölte a bejelentést, hozzátéve: a legutóbbi csúcstalálkozók megnyitották az utat a gazdasági együttműködés helyreállításához.

Japan,And,South,Korea,Flag,Together
Japan and South Korea flag together
Fotó: Shutterstock

Szöul szerint a lépéssel mindkét ország vállalatai jól járnak, és végleg lezárják a két ország közötti konfliktust. Dél-Korea már korábban, áprilisban visszahelyezte Japánt a megbízható országokat tartalmazó listájára – írja a Nikkei Asia.

A japán–koreai kereskedelmi háború

A japán birodalom 1910 és 1945 között megszállva tartotta Koreát, a hatóságaik pedig bordélyházakba kényszerítettek nőket, valamint munkára hurcoltak el nőket és férfiakat. Az áldozatok kárpótlása évek óta feszültséget okoz a két ország között, miközben Tokió és Szöul egyaránt Washington térségbeli szövetségesének számít. A dél-koreai legfelsőbb bíróság 2018-ban arra kötelezte a japán cégeket, például a Mitsubishit és a Nippon Steelt, hogy fizessenek jóvátételt az egykori kényszermunkásoknak. 

Tizenöt dél-koreai nyert pert, de egyikük sem kapott kártérítést.

A szigetország válaszul közölte, hogy a kártérítés kérdését korábbi szerződések alapján rendezték, majd kisebb kereskedelmi háború kezdődött a két fél között. Japán 2019 óta korlátozta a kijelzők és félvezetők gyártásához szükséges kémiai alapanyagok dél-koreai exportját, valamint levetette Szöult a megbízható országokat tartalmazó fehér listáról. Ennek értelmében a japán cégeknek engedélyt kell kérniük Tokiótól, hogy alapanyagokat és termékeket szállítsanak Dél-Koreába, ennek az elbírálási ideje pedig három hónap is lehet.

Szöul válaszul panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, valamint szintén kiviteli korlátozásokat vezetett be Japán ellen. A konzervatív dél-koreai elnök, Jun Szogjol tavaly májusban lépett hivatalba, és eltökélt célja, hogy javítsa a kapcsolatokat Tokióval. Ennek érdekében szeptemberben találkozott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, ez volt a két ország első csúcstalálkozója 2019 óta. Szogjol idén márciusban a szigetországba utazott, májusban pedig a japán kormányfő látogatott Dél-Koreába.

Az előző hónapban, a hét év után először találkozott Szuzuki Sinicsi japán és Csu Kjungho dél-koreai pénzügyminiszter a dél-koreai Incshonban, ahol megállapodtak a konzultációk évi rendszerességű megtartásáról. A kereskedelmi háború lezárására azért kerül sor, mert a munkaügyi vitában Dél-Korea végül visszalépett: az áldozatokat Szöul kártalanítaná egy alapítványon keresztül, amihez a japán cégek is hozzájárulhatnának önkéntesen. Washington valószínűleg örül, hogy két szövetségese elássa a csatabárdot.

Elmaradt a felminősítés, Dél-Korea továbbra is a fejlődő piacok sorát erősíti

A távol-keleti országot az idén már biztosan nem sorolja át a fejlett piacok közé a mérvadó MSCI indexszolgáltató, jövőre azonban minden eddiginél jobb esélyekkel startolhatnak újra. Az MSCI szakértői kiemelték: a dél-koreai vezetés piacpárti törekvései ugyan megsüvegelendők, ám többségében még csak a tervezés stádiumában vannak, így az életbe léptetésükig nem áll módjukban a lehetséges pozitív hatásokat figyelembe venni a döntésükkor.