Nemzetközi gazdaság

Az ukrán jegybank is ellentámadásra indult, és irdatlan összeget kér külföldről

Derekas meglepetéssel szolgált az ukrán központi bank: senki sem számított rá, de meglépte első kamatemelését, amióta kirobbant a háború Oroszországgal. Kevésbé jó hír, hogy az országnak nagyon magas támogatásra lesz szüksége jövőre külföldről: eurótízmilliárdokról van szó.

Megfeleződött az idén Ukrajna inflációs rátája, arra azonban nem igazán számított szinte senki, amit a háborúban álló ország jegybankja csütörtökön lépett: méretes kamatemelést hajtott végre a harcok kitörése, sőt 2020 óta először. A tavaly 10 százalékról 25-re felturbózott irányadó kamatot 22 százalékra nyesték vissza.

President Of Ukraine
Zelensky, Zelenszkij, ukraine, ukrajna, office,
Fotó: President of Ukraine

A jegybank a kamatcsökkentéssel együtt bejelentett egy sokkal kevésbé örömteli jóslatot is: a bank becslése szerint jövőre a hadikiadások által elárasztott állami költségvetésnek további 37 milliárd dollárnyi (33 milliárd euró) külföldi támogatásra lesz szüksége.

Ismeretes: Brüsszel újabb 50 milliárd eurós segélycsomagot készít elő Ukrajna számára, miközben az európai uniós tag Magyarországtól és Lengyelországtól jogállamisági érvekre hivatkozva ennél nagyságrenddel kisebb, de számunkra hatalmas összegeket tart vissza.

Uniós költségvetés: a magyar kormány szerint Ukrajna nem tud elszámolni az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés hétéves időszakának felénél a bizottság módosításokat javasolt, azonban a magyar kormánynak számos aggálya van ezekkel kapcsolatban.

A jegybanki közlemény szerint Ukrajna az idén eddig már 27 milliárd dollárnyi külföldi pénzt kapott hitelek és segélyek formájában, összesen 42 milliárd várható az év végéig, és a beáramlás segített a jegybanki tartalékokat rekordösszegre, 39 milliárd dollárra duzzasztani júniusig. A jövő évre kért 37 milliárd nem minden.

Még miután az ellenségeskedések véget érnek, akkor is magas lesz a külső finanszírozási szükséglet a korlátozott exportlehetőségek és a háború utáni kilábalás jelentős importigénye miatt. Ukrajnának folytatnia kell sikeres együttműködését az IMF-fel és más nemzetközi partnerekkel

fogalmazott a közlemény.

Az ukrán fizetési mérleg deficitje magas, a 6,5 százalékát teheti ki az idén, de a külföldi segélyek mérséklik, illetve fedezik. A jegybank szerint a háború ellenére a korábban jósolt 2 százaléknál is gyorsabb, 2,9 százalék lehet az idén a

 

A kamatvágásra az nyitott teret, hogy az év eleji 26,6 százalékos csúcsról júniusra 12,8-re mérséklődött az éves (tehát a magyar alá, persze tegyük hozzá: egy agyonszabályozott háborús gazdaság másképp működik az árakat tekintve is, mint egy normál piacgazdaság).

Még úgy is kamatot csökkentettek – igaz, még mindig magas szintre –, hogy a jegybank 10,6-ről 14,8 százalékra emelte az előrejelzését az idei átlagos inflációra. Jövőre azonban már csak 8,5, 2025-re pedig 6 százalékos inflációra számítanak.

 

 

 

Ukrajna segély uniós költségvetés kamatcsökkentés jegybank
Kapcsolódó cikkek