Nemzetközi gazdaság

Az Unilever is az OTP sorsára jutott

Az Unilevert a háború nemzetközi támogatójaként nevezte meg az ukrán kormány hétfőn, miután Oroszország egy új törvénnyel a területén működő összes nagyvállalatot arra kötelezi, hogy közvetlenül hozzájáruljon a háború finanszírozásához.

Az Unilever az egyik vezető multinacionális vállalatcsoport, a szépségápolási termékektől a háztartási cikkeken keresztül az élelmiszerekig szinte mindent gyárt. Olyan márkák tulajdonosa mint a Dove, a Domestos, a Persil, a Knorr vagy a Magnum. Az amerikai vállalat több másikkal, például a Procter & Gamble-lel, a világ legnagyobb háztartási vegyi anyagokat és testápolási termékeket előállító cégével együtt hétfőn felkerült a háború szponzorainak listájára. Az ukrán kormány ezt azt követően döntötte el, hogy egy új orosz törvény értelmében az ország területén működő nagyvállalatoknak támogatnia kell az agresszor állam ukrajnai invázióját.

Warsaw,,Poland,-,July,,2019:,Unilever,Logotype,On,The,Top
Az Unilever egyelőre nem vonul ki Oroszországból, Ukrajna a háborút támogatók feketelistájára tette hétfőn.
Fotó: Shutterstock

Az intézkedés egybeesett az Unilever vezérigazgató-váltásával, a hétvégétől Hein Schumacher vezeti a vállalatot. A háborút ellenzők már fel is szólították a vezetőt, hogy számolja fel a cég oroszországi kitettségeit.

Az Unilever Rus, a csoport oroszországi leányvállalata tavaly megduplázta nyereségét 9,2 milliárd rubelre, és tizedével, 21,7 milliárdra növelte a hirdetési költségeit a holland Follow the Money oknyomozó csoport szerint – írja a The Guardian. 

A cég a tavalyi forgalmából 331 millió dollár adót fizetett Moszkvának, és jelenleg mintegy háromezer dolgozót foglalkoztat Oroszországban. 

Az Unilever közlése szerint már tavaly márciusban beszüntette a termékei importját és exportját a háborús országgal, továbbá leállította a média- és reklámköltéseit. Sőt, a korábbi vezető, Alan Jope arról tájékoztatott, hogy az Oroszországban értékesített áruk mennyisége két számjegyű mértékben csökkent, az eladások, a nyereség és a reklámköltések látszólagos növekedése pedig csupán az és az árfolyamváltozások eredménye.

Az Oroszországban működő leányvállalat azonban továbbra is gyárt élelmiszeripari és higiéniai termékeket az orosz lakosságnak.

A vállalat hétfőn jelezte, hogy beszüntetné az oroszországi tevékenységét is, ám a jelentős fizikai eszközökkel ellátott cégeknek a kilépés nem egyszerű. A csoport szerint, ha feladná az orosz üzletágat és márkáit, azokat a Kreml kisajátítaná, és a saját hasznára működtetné. Az Unilever közölte, hogy ez idáig nem talált olyan módot az üzletág eladására, amivel ne az orosz államot juttatná további előnyökhöz, és amely megvédené az ottani munkavállalóit is. Ennek fényében

a cég szerint a leányvállalat szigorú korlátozásokkal való további működtetése a legjobb megoldás.

Az ukrán listára korábban az OTP Bank is felkerült, ami a magyar bel- és külpolitikában is vihart kavart.

Az OTP a gyújtópont: összezörrent a német és a magyar külügyminiszter

A magyar és a német külügyminiszter között parázs vita bontakozott ki hétfőn. A kormány kiáll az OTP mellett az ukrán vezetéssel szemben, miután keleti szomszédunk feketelistára tette a bankot.

 

háborús szponzor Oroszország Unilever
Kapcsolódó cikkek