A végéhez közeledik a bosznia-hercegovinai Neretva folyó fölött átívelő Plocitelj híd építése, amelyet a tervek szerint ősszel adnak át a hozzá csatlakozó 20 km-es autópálya-szakasszal – írja a Sarajevo Times.

Highway Engineering Discoveries
Fotó: Highway Engineering Discoveries

A beruházás már jövőre nagyban megkönnyíti azoknak az autósoknak életét, akik a dalmát tengerpartra vagy Montenegróban tervezik a nyaralásukat, ugyanis a Mostartól mintegy 20 kilométerre délre épülő szakasz része annak az V. páneurópai folyosónak (VC-korridornak), amely a magyarországi M6-os autópályával és a horvátországi A10-es, A5-ös, illetve a bosnyák A1-es sztrádával együtt biztosít kapcsolatot Budapest és a horvát kikötő, Ploce között. A teljes magyarországi szakaszból már csak 20 kilométer hiányzik, amelyet a tervek szerint 2024 elején adnak át a forgalomnak.

Az elmúlt hét fejleménye, hogy Horvátország kiírta a magyar határ és Eszék között hiányzó 5 kilométeres szakaszra a közbeszerzést, ha az is elkészül, akkor 2025-re Budapesttől egészen a bosnyák határig végig autópályán lehet közlekedni.

Ezzel már csak a bosnyákok lesznek lemaradva, eddig a teljes rájuk eső 335 kilométeres szakaszból mindössze 102 kilométer készült el, bár több kisebb etapon most is zajlanak munkálatok.

A Pocitelj híd építése a 20 kilométeres szakasszal együtt 111 millió euróba került, a kivitelezést egy kínai konzorciumra bízták.