Nemzetközi gazdaság

Eldőlt: Bulgária is nehézfegyvereket ad Ukrajnának

Bulgária harckocsikat küld Ukrajnának. A balkáni ország most először nyújt közvetlen katonai segítséget Kijevnek.

A bolgár parlament pénteken megszavazta a kormány javaslatát, amelynek alapján az ország mintegy száz páncélozott járművet, főként harckocsikat küld az Oroszország által indított háborúban védekező Ukrajnának – közölte az MTI.

Military mobility continues of Ukrainian soldiers from the 24th mechanized brigade in DonetskMilitary mobility of Ukrainian soldiers from the 24th mechanized
Most már Bulgária is küld harckocsikat Ukrajnának – soha nem használt, negyvenéves szovjet darabokat.
Fotó: AFP

Ez az első alkalom, hogy a balkáni ország, amelyet szoros történelmi kapcsolatok fűznek Oroszországhoz, közvetlen katonai segítséget nyújt Kijevnek.

A bolgár parlament 148 igen és 52 nem szavazattal hagyta jóvá az új kabinet javaslatát. A korábbi – a belpolitikai nehézségek miatt többnyire ügyvezető – kormányok nem avatkoztak be a konfliktusba, de a mostani új stratégiát kezdeményezett, s ennek részeként született a pénteken megszavazott javaslat.

A BTR típusú, szovjet gyártmányú harcjárművek, amelyeket Szófia az 1980-as években vásárolt, soha sem álltak hadrendben.

„Bulgáriának nincs szüksége erre a felszerelésre, amely azonban értékes segítséget nyújthat Ukrajnának a függetlenségéért és a területi épségéért vívott harcban” – áll a parlamenti határozatban.

Az egykori kommunista párt utódpártja, a Bolgár Szocialista Párt ellenezte a döntést. Ugyanígy volt ezzel az újonnan alakult Újjászületés párt, amely árulásnak és szégyennek nevezte a döntést.

Az EU- és NATO-tag Bulgária jelentős mennyiségű egykori szovjet gyártmányú hadfelszereléssel és fegyverrel rendelkezik, és lőszereket is gyárt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július elején Szófiában járt, hogy tárgyaljon a szállításokról.

A bolgár gazdasági minisztérium adatai szerint az ország fegyveripari ágazatának exportja az ukrajnai háború kezdete óta ugrásszerűen megnőtt.

Brüsszel húszmilliárd eurót adna Ukrajna további felfegyverzésére

Az EU is elhúzódó háborúra számít.

 

 

katonai segítség Ukrajna Bulgária tank harckocsi
Kapcsolódó cikkek