Egyre jobban bánják már a britek, hogy kiléptek az Európai Unióból, rekordmagasra, 57 százalékra ugrott azoknak az aránya, akik szerint rossz döntés volt a Brexit. A YouGov által megkérdezetteknek csupán a 32 százaléka helyesli még mindig a 2016-os népszavazás végeredményét. Az annak idején a kilépésre szavazók 20 százaléka ma már nem ért egyet a saját döntésével. A több mint kétezer ember részvételével készült kutatás szerint a briteknek most már 67 százaléka tartja inkább kudarcnak, mint sikernek a Brexitet, 12 százalékuk van az ellenkező véleményen, 18 százalék szerint pedig egyik állítás sem igaz.

''Rejoining EU'' Protest In London
Demonstrators take part in a National Rejoin March in Parliament Square, London. The protest is in support of the UK rejoining the European Union. Picture date: Saturday October 22, 2022.  (Photo by Alexander Mak/NurPhoto) (Photo by Alexander Mak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nem érzik az előnyeit, így egyre többen tartják rossz döntésnek a Brexitet.
Fotó: Alexander Mak / AFP

Először kúszott viszont 50 százalék fölé azoknak az aránya, akik az Európai Unióban maradásra szavaznának, ha ma tartanának erről referendumot, míg 31 százalék a kilépésre.

2021-ben még csak a megkérdezettek 49 százaléka tért volna vissza az EU-ba – arányukban annyian, mint amennyien annak idején a maradásra szavaztak. Két éve még 37 százalék nem akart újra csatlakozni az EU-hoz, így az adatokból egyértelműen látszik, hogy

 „mérsékelt elmozdulás” van a brit közvéleményben, mivel eddig kevés gazdasági előnyt tapasztaltak a Brexitből,

 bármennyire is próbálja meg ennek ellenkezőjéről meggyőzni őket Rishi Sunak miniszterelnök.

Anti-Brexit protest in London
LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 23: Anti-Brexit activists marking the fifth anniversary of the UK's EU membership referendum demonstrate on Whitehall outside Downing Street in London, United Kingdom on June 23, 2021. David Cliff / Anadolu Agency (Photo by David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Először nőtt ötven százalék fölé azoknak az aránya, akik ma a visszalépésre szavaznának.
Fotó: David Cliff / AFP

A kormányfő a Brexit pozitívumai közé sorolja az adó- és vámkedvezményeket, az egyszerűsített kereskedelmi szabályozást nyújtó, különleges övezetnek minősülő szabadkikötők létesítését és az áfacsökkentést, ami szerinte olcsóbbá teszi a sört és az egészségügyi termékeket.

Közgazdászok szerint azonban a szabadkikötők valószínűleg nem lendítik fel a brit gazdaságot, és regionális fejlesztési eszközként is csak korlátozott az értékük – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Reuters.

Más fejlett gazdaságokkal ellentétben a brit üzleti beruházások 2016 közepe, a Brexit-népszavazás óta alig nőttek. Bár a kilépéspárti közgazdászok szerint szükségszerű volt a lassulás, mivel a tőkeberuházások erőteljesen nőttek a 2016-ot megelőző években, az üzleti körökben végzett felmérések a Brexitet határozták meg a stagnálás egyik okaként.

Az Egyesült Királyság gazdasági növekedése előrejelzések szerint jövőre is elmarad az eurózónától , az pedig továbbra is a legmagasabb lesz a legfejlettebb ipari államok között.