Nemzetközi gazdaság

Romániában képezik ki az F–16-osok ukrán pilótáit

Keleti szomszédunknál alakít ki regionális kiképzőközpontot a NATO.

Romániában alakít ki a regionális F–16-os kiképzőközpontot, ahol az amerikai gyártmányú harci repülőgépek használatára készítik fel a szövetséges és partnerországok pilótáit, Ukrajnát is beleértve – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal. Erről a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntött csütörtöki ülésén. A nemzetbiztonsági testület napirendjén a vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatos román célok áttekintése szerepelt.

ROMANIA-DEFENCE-AVIATION-MIG-NATOA Romanian Air Force F-16 jet (Bottom) accompanies three MIG-21 LanceR on their last flight, during ceremonies organized by the Romanian Minister of Defence at "Air Base 86 Borcea" in Borcea, Romania on May 15, 2023. Romania on May 15, 2023 officially retired its fleet of MiG-21s -- a heritage from the Soviet era -- as the NATO member and Ukraine neighbour is aiming to modernise its armed forces. Romania now uses a squadron of 17 F-16 fighter jets bought recently from Portugal, and signed a contract with Norway in November to buy 32 additional used F-16s. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Romániában képzik ki az F–16-osok ukrán pilótáit.
Fotó: AFP

Románia fontosnak tartja, hogy a védelmi szövetség egységes és szolidáris maradjon mind az orosz fenyegetést ellensúlyozó védelmi és elrettentő képességek fokozása, mind pedig Ukrajna euroatlanti integrációjának folytatása terén. Vilniusban ennek érdekében az eddigi NATO–Ukrajna-bizottság a mélyebb és strukturáltabb párbeszédet lehetővé tevő NATO–Ukrajna-tanáccsá alakul – olvasható a CSAT közleményében. Egyébként csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is erről beszélt.

Klaus Iohannis román államfő a tanácskozáson a fekete-tengeri térség biztonságának erősítése mellett fog érvelni, amelyet a védelmi szövetség román kezdeményezésre a tavalyi madridi NATO-csúcson stratégiai jelentőségűnek nyilvánított.

A CSAT fontosnak tartja, hogy Vilniusban további döntések szülessenek a NATO keleti szárnya védelmének és a szövetség elrettentő képességének növelésére. A testület szerint ehhez Románia is hozzájárul a többnemzetiségű NATO-erők befogadásával és azzal, hogy

védelmi kiadásait 2023-tól kezdődően a 2,5 százalékára emelte.

A román nemzetbiztonsági testület csütörtöki ülésén az ország határain kívüli szolgálatra rendelhető katonák és rendőrök jövő évi létszámkeretét is elfogadta.

Ukrajnába érkező NATO-kontingenst vizionál egy orosz politikus

Aggódva figyeli a jövő héten esedékes NATO-csúcsot Moszkva. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete július 11–12-én Litvánia fővárosában, Vilniusban rendezi meg idei csúcstalálkozóját, és orosz értesülések szerint akár arról is döntés születhet, hogy a NATO kontingenst vezényelhet Ukrajnába – állította a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű mozgalom vezetője.

 

 

Románia Ukrajna F-16 NATO
Kapcsolódó cikkek