Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestisjárvány miatt – derült ki az illetékes minisztériumok tájékoztatásából.

20220819 BarbacsGondban vannak a sertéstenyésztőkképen: Horváth István tenyésztő a Horváth és Fiai Sertéstelep tulajdonosa
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik a házisertés- és a vaddisznóállományt, és mindent megtesznek a fertőzés terjedésének a megfékezésére.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, 

az emberre nem veszélyes.

A járvány júniusi kitörése óta Szerbiában 18 ezer, Bosznia-Hercegovinában 13 ezer, Horvátországban pedig háromezer sertést és vaddisznót pusztítottak el, hogy a betegség továbbterjedését megakadályozzák.

Házi állományban jelent meg a sertéspestis Horvátországban

Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát az afrikai sertéspestistől, ezért olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik a fertőzés elterjedésének esélyét – jelentette ki a magyar agrárminiszter.

A tenyésztők a Nova.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint attól félnek, hogy az illetékesek a járvány megfékezése érdekében az egészséges sertésállományt is meg akarják majd semmisíteni az érintett telepeken, illetve abban reménykednek, hogy az elpusztított állatokért kártérítést kaphatnak az államtól. 

Eddig csak a horvát kormány jelentette be, hogy 7,5 millió euró (2,88 milliárd forint) értékben kártalanítja a gazdákat.