Bár aggodalmat keltett, hogy Kína és Oroszország az Egyesült Államok és Európa befolyásának gyengítésére bővíti ki a BRICS-csoportot, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) szerint a feltörekvő gazdaságokat tömörítő blokkhoz való csatlakozásuk nem fog a nyugati nemzetekkel fenntartott kapcsolataik rovására menni – írta a Bloomberg.

ANTALYA, TURKIYE - MARCH 12: United Arab Emirates’s Minister of Economy Abdulla bin Touq Al Marri attends "A green economy for an inclusive and sustainable growth" panel within Antalya Diplomacy Forum in Antalya, Turkiye on March 12, 2022. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Abdulla bin Touq Al Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere.
Fotó: Muhammed Selim Korkutata / AFP

Az Egyesült Arab Emírségek komoly lehetőségeket lát kapcsolatainak kibővítésére, és azt tervezi, hogy tőkét juttat a BRICS által létrehozott hitelezőnek, az Új Fejlesztési Banknak, amelyhez két évvel ezelőtt csatlakoztunk. Többet akarunk tenni a barátainkért és a szövetségeseinkért, és tagságunk ezt lehetővé tenné

– mondta hétfőn Abdulla bin Touq Al Marri gazdasági miniszter.

Az EAE egyike volt annak a hat országnak, amelyet a múlt héten meghívtak, hogy csatlakozzanak Kínából, Indiából, Oroszországból, Brazíliából és Dél-Afrikából álló tömbhöz, amely 2010 óta először bővülne ki.

Hat új országot hívtak meg a BRICS-be

Argentínát, Egyiptomot, Etiópiát, Iránt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is felvennék a blokkba.

Az Emírségek azon kevés országok egyike, amelyek több mint ezermilliárd dollárnyi szuverén vagyont kezelnek, és potenciálisan bőkezű támogatója lehetne az NDB-nek, amelyet a BRICS azért hozott létre, hogy a feltörekvő piacok fejlesztési projektjeihez nyújtson hitelt. Az OPEC harmadik legnagyobb termelőjének csatlakozásával pedig a BRICS hitelezője komoly vetélytársává válhat a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak is.

A sanghaji székhelyű NDB a honlapja szerint 100 milliárd dollár tőkével rendelkezik. A bank megalapítása óta összesen csaknem 32 milliárd dollár értékben hagyott jóvá projekteket.

Al Marri szerint azonban nem fognak hátat fordítani a Nyugatnak – sőt, az Öböl menti ország azt tervezi, hogy kibővíti az USA-val és az Európai Unióval folytatott kereskedelmét, és továbbra is szövetségesek akarnak maradni, miközben a globális délhez is közelebb kerülnek.

Az elmúlt néhány évben az EAE olyan országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat, mint Indonézia, Törökország és Izrael, valamint Indiával is megállapodott a helyi valuta használatáról a tranzakcióikban. 2022-ben Kína és India volt az Emírségek legnagyobb kereskedelmi partnere, őket követte Japán és az Egyesült Államok.

(From L to R) South African Minister of Trade and Industry of South Africa Ebrahim Patel, President of Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, South African President Cyril Ramaphosa,  and Prime Minister of India Narendra Modi listen as Russian President Vladimir Putin delivers his remarks virtually during the 2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre in Johannesburg on August 22, 2023. (Photo by Marco Longari / AFP)
A BRICS-csoport 2010 óta először bővítené ki a tagságát.
Fotó: Marco Longari / AFP

Bár vizsgáljuk az amerikai dollártól eltérő pénznemekben folytatott kereskedelmet, hazánk különbséget fog tenni a tartalékvaluták és a kereskedelmi valuták között. Nem tervezzük, hogy egyhamar hátat fordítsunk a zöldhasúnak, de enyhíteni akarunk a globális kereskedelmi csomópontok termelésén

– jegyezte meg a miniszter.

Az EAE mellett meghívott Szaúd-Arábiával a világ legnagyobb energiatermelői egy csoportba kerülnének a legnagyobb fogyasztóikkal, s mivel a nemzetközi energiakereskedelem jelentős része dollárban zajlik, a bővítéssel a BRICS alternatív valutákat is népszerűsíthetne a piacon.