James Cleverly brit külügyminiszter holnap Kínába utazik, ahol kínai kollégája, Vang Ji fogadja, valamint az alelnökkel, Han Csenggel is találkozik. Cleverly szerint több témáról is egyeztetni fognak, egyebek között az orosz–ukrán háború, a klímaváltozás, valamint a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok is terítékre kerülnek. A politikus hozzátette: a London és Peking közé éket verő kérdéseket is kivesézik, például a hongkongi szabadságjogokat.

UK pins hopes on Turkiye to bring Russia back to grain dealNEW YORK, US - JULY 18: British Foreign Secretary James Cleverly is seen during an exclusive interview with Anadolu Agency at UN Headquarters in New York, United States on July 18, 2023. The UK is hopeful that Turkiye will be able to bring Russia back to the table to resume the Black Sea grain deal, according to Foreign Secretary James Cleverly, echoing global concerns after Moscow pulled out of an agreement that gave the world access to critical supplies of Ukrainian grain. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
James Cleverly javítana a kínai kapcsolatokon.
Fotó: AFP

Megvitatják Kína nemzetközi szerepvállalását is. Cleverly az újságíróknak kijelentette: a világ második legnagyobb gazdaságának elszigetelése hibás próbálkozás. Hangsúlyozta, hogy Peking segítségére szükség lesz olyan területeken, mint az éghajlatváltozás és a gazdasági stabilitás. A kínai külügyminisztérium szerint a két országnak közös érdeke a kapcsolatok fejlesztése – írja a Reuters.

Az Egyesült Királyság tíz éve Kína egyik legjobb barátjának és legfőbb támogatójának számított Európában, azonban Boris Johnson miniszterelnöksége alatt megromlottak a kapcsolatok. London bírálta Pekinget, amiért a távol-keleti óriás megsértette a hongkongi és a hszincsiangi emberi jogokat, valamint kitiltotta a Huaweit a brit 5G-hálózatból. A britek a koronavírus eredete kapcsán is kritizálták a világ második legnépesebb országát.

A miniszterelnöki tisztséget tavaly átvevő Rishi Sunak egyik első beszédében azt mondta, hogy véget ért a Kínával való kapcsolatok aranykora, de hangsúlyozta a tárgyalások fontosságát. A kapcsolatok kihűlését jól mutatja, hogy utoljára öt éve járt brit külügyminiszter Kínában: 2018-ban Jeremy Hunt látogatott a távol-keleti országba. James Cleverly eredetileg júliusban utazott volna Pekingbe, de akkor Csin Kang rejtélyes eltűnése miatt ez elmaradt.

London a Brexit után igyekszik globális kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni, ezért a földrajzilag távoli, de gyorsan növekvő gazdaságok felé fordul. A szigetország kereskedelmi megállapodást írt alá Ausztráliával és Új-Zélanddal, Japánnal szabadkereskedelmi egyezményt kötött, valamint Kanadával és Mexikóval is tárgyalásokat folytat. Tavasszal tagja lett Ázsia egyik legnagyobb szabadkereskedelmi társulásának, az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerségnek.

Erre szüksége is van, ugyanis az Egyesült Királyság nincs túl jó állapotban, az országot jelzálogpiaci válság és fenyegeti, az továbbra is magas, miközben zsugorodik a kiskereskedelmi forgalom. A szigetország gazdasági növekedése előrejelzések szerint jövőre is elmarad az eurózónáétól, ráadásul az államadósság kamatterhei idén a legmagasabbak lesznek a magas jövedelmű országok között.

Napokig elhúzódhat a brit légi közlekedési káosz – Budapest sem ússza meg

Várhatóan napokig eltart a brit légi közlekedési káosz, amelyet a légi forgalmi irányítás központi meghibásodása okoz. Több száz járat késéssel indult és érkezett az Egyesült Királyság repülőterein, és ugyancsak több százat töröltek. Így történt több Budapestre érkező és onnan induló járattal is.