A Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonáról és áruforgalomról írt alá politikai nyilatkozatot pénteken Bukarestben Marcel Ciolacu román és Denisz Smihal ukrán kormányfő. A romániai hivatalos látogatásra érkező Denisz Smihal ukrán kormányfő két másik megállapodást is aláírt román hivatali kollégájával: kölcsönösen elismerik a másik ország által kibocsátott tanulmányi okleveleket, és új határátkelőt nyitnak Máramarossziget és az ukrajnai Bila Cerkva között.

Fotó: Shutterstock

A Victoria-palotában tartott találkozó után a román miniszterelnök elmondta a sajtónak, hogy Bukarest továbbra is kész támogatni Kijevet amíg erre szükség lesz, az újjáépítési folyamatban is. Hangsúlyozta az orosz agresszió elleni egységes fellépést, és leszögezte, hogy mihamarabb véget kell vetni a vérontásnak az értelmetlen konfliktusban.

Romániának is stratégiai érdeke, hogy Ukrajna független, szuverén, demokratikus, szabad és virágzó ország legyen

– jelentette ki Ciolacu. Hozzátette: délkeleti szomszédunk továbbra is segíti az ukrán gabonaexportot, a jelenlegi kétmillió tonnáról ennek duplájára, négymillió tonnára emelik a szállítási kapacitást, az áruforgalom a Sulina-csatornán (a Duna-delta Románia területén lévő középső ága) és a konstancai kikötőn keresztül zajlik. 

Hangsúlyozta azonban, hogy a román piac és gazdák érdekei nem sérülhetnek emiatt.

Marcel Ciolacu ukrán hivatali kollégája figyelmébe ajánlotta az ukrajnai románok jogainak biztosítását is, hangsúlyozva, hogy a román kormány szilárd álláspontot képvisel a kérdésben: azt szeretné, hogy az ukrajnai románok ugyanazokkal a jogokkal és szabadságokkal rendelkezzenek, mint a romániai ukránok. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök megköszönte hivatali kollégájának, hogy Románia a háború első napjaitól támogatja országát, és 125 ezer menekültet fogadott be.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyszerűsíteni akarja a határellenőrzést, közös ellenőrzéssel gyorsítaná fel az áruforgalmat a román–ukrán határon, hogy megkönnyítse az áru eljutását a romániai kikötőkbe. Megköszönte Románia konstruktív álláspontját a kérdésben, és azt is méltányolta, hogy Bukarest elítéli az orosz agressziót, támogatja az Oroszország elleni szankciókat, lehetővé teszi az ország területén az ukrán pilóták, katonák kiképzését.

Az IMF szerint elszabadulhatnak a gabonaárak

A fekete-tengeri gabonaegyezmény lehetővé tette az ukrán gabonaexportot három ukrán kikötőből egy védett tranzitfolyosón keresztül, azonban a megállapodás megszűnése dráguláshoz vezethet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Oroszország kilépése a fekete-tengeri gabonaegyezményből 10-15 százalékkal növelheti a gabona világpiaci árát.