Több mint egy héttel a legalább 24 ember halálát okozó földcsuszamlás után sem nyugodhatnak meg a georgiaiak, a katasztrófának utóeseményei vannak. 

Fotó: MTI / AP / A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata

Az országos környezetvédelmi ügynökség szerint a friss esemény egy sziklaomlás a Buba.folyó ágyában, a katasztrófa sújtotta területen – írta az Agenda című helyi portál. A folyóvölgyön söpört végig korábban az emberéleteket követelő és hatalmas károkat okozó sárlavina.

A jelentés kiemeli, hogy az ilyen utóeseményekben nincsen semmi meglepő egy ilyen méretű katasztrófát követően. Ugyanakkor nyugtatják is a lakosságot azzal, hogy ezek a folyamatok „nem veszélyesek a jelen állapot szerint”.

A szerencsétlenség következtében eltűntek keresése még mindig nem zárult le. A belügyminisztérium szombaton jelentette, hogy kiterjesztették a keresés területét. Az akcióban rendőri egységek, tűzoltók, kutyák és mentőhajók vesznek részt, és drónokat is használnak. Még kilenc eltűnt személyt keresnek.

Nagy valószínűséggel a gleccserolvadás, valamint a vele párhuzamosan jelentkező, igen nagy mennyiségű csapadék vezetett a tragédiához – írta a magyar Köpönyeg.hu portál.

A katasztrófa a turisták által is szívesen látogatott, forrásairól és látványos hegyeiről ismert Sovi város övezetét érintette, Tbiliszitől mintegy 140 kilométerre északnyugatra. 

Jelentések szerint a helyiek már évek óta figyelmeztettek a földcsuszamlás veszélyére, de nem hallgattak rájuk. A környezetvédelmi ügynökség előzetes jelentése szerint természeti folyamatok olyan komplex szövevénye vezetett a katasztrófához, hogy lehetetlen volt megjósolni, mikor következik be a tragédia.