Alig egy nappal azután, hogy Újdelhi kisebb sokkot kiváltva bejelentette, miszerint a PC-k, laptopok és táblagépek esetében azonnali hatállyal különleges importengedélyezési kötelezettséget ír elő, máris felpuhult a szigor: részben visszaléptek az új szabályok alkalmazásától, mivel a gyártók ellenállása, a helyi üzemek szűkös kapacitása és a folyamatosan bővülő piaci igények eleve ellehetetlenítik a kormánynak a belső piac védelmét célzó tervét – írta a Reuters.

US-INDIA-DIPLOMACY-POLITICS-MODI-BIDEN
(L-R) Google CEO Sundar Pichai, Apple CEO Tim Cook, and US President Joe Biden look on as India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting with senior officials and CEOs of American and Indian companies, in the East Room the White House in Washington, DC, on June 23, 2023. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Tim Cook Apple-vezér Narendra Modi kormányfővel. Az Apple nemrég bejelentette, hogy Indiában is elindítja a gyártást – ez most veszélybe kerülhet.
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A hónap elején Narendra Modi miniszterelnök kormánya meglepetésszerűen bejelentette az informatikai eszközök új engedélyezési rendszerét, abban a reményben, hogy így csökkentheti az ország ezzel kapcsolatban felmerülő 14 milliárd dolláros importköltségeit.

A rendszer bevezetését most három hónappal eltolták, és új mechanizmusokon kezdtek dolgozni, mivel az ország nem lenne képes kielégíteni a saját piacának igényeit, főleg az olyan gyártók ellenállása mellett, mint az Apple, a HP, a Lenovo, a Dell és az Acer.

Az indiai kormány ezeket a vállalatokat arról próbálja meggyőzni, hogy a kínai gyártás helyett az üzemeiket telepítsék át hozzájuk, ezáltal kikerülve a magas importköltségeket. A probléma az, hogy a félvezetőkkel ellentétben, ahol a globális csipgyártók most igyekeznek diverzifikálni az ellátási láncaikat, a laptopmárkák és szerződéses gyártóik már hosszú ideje Kínán kívül is terjeszkednek.

A Dell laptopok egyötöde idén Vietnamban készül, míg a HP dinamikusan bővíti a thaiföldi és mexikói termelését. Indiának ezekkel az országokkal kell majd versenyeznie a külföldi befektetésekért – ráadásul a számítógépek behozatalára vonatkozó különleges engedélyek megkövetelése kiválthatja a kereskedelmi partnereik, köztük a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének haragját, amely Kína után India legnagyobb informatikai hardverbeszerzési forrása.

Újdelhi a tengerentúli vállalatokat jutalmazás és a büntetés politikájával egyszerre próbálja magához édesgetni. A behozatali engedélyek és a magas importköltségekkel szemben a kormány egy 24 milliárd dolláros beruházásösztönző rendszert is útra indított, amely magában foglalja az elektronikai termékkört is.

Ez a stratégia azonban eddig visszaütött: India későn kapcsolódna be a terjeszkedési hullámba, és a nemzetközi gyártók pedig nyíltan kijelentették, hogy ilyen feltételek mellett inkább a szomszédos országokban telepednek le.

A Modi-kormánynak ezért most kapkodva kell átdolgoznia a tervet, hogy egy ilyen súlyos ballépés után újra vonzóvá tudjanak válni – a fenyegetés és a büntetés nem működött, most pedig gálánsabb ösztönzőkre lesz szükség, hogy visszanyerjék a gyártók bizalmát.