A Morgan Stanley elemzői szerint a következő öt évben India lesz az Apple eladásainak és felhasználói növekedésének a fő hajtóereje, a vállalat belföldi befektetései pedig rövid időn belül kifizetődhetnek – írta a CNBC.

US-INDIA-DIPLOMACY-POLITICS-MODI-BIDEN
(L-R) Google CEO Sundar Pichai, Apple CEO Tim Cook, and US President Joe Biden look on as India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting with senior officials and CEOs of American and Indian companies, in the East Room the White House in Washington, DC, on June 23, 2023. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Tim Cook Apple-vezér és Narendra Modi, India miniszterelnöke.
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A pénzintézet azt prognosztizálta, hogy a következő öt évben az ország az Apple bevételnövekedésének legalább a 15 százalékát adhatja – szemben az elmúlt öt év 2 százalékával –, míg India a felhasználói bázis bővülésének a 20 százalékát.

Az előrejelzés alapján a következő egy évtizedben várható 40 milliárd dolláros bevételnövekedés olyan lenne, mintha az Apple egy új termékkategóriát futtatna fel.

Az elemzők számos tényezőt említenek értékelésükben, köztük India bővülő elektromos hálózatát és a háztartások villamosítását, valamint az Apple erőfeszítéseit, hogy a gyártásban és a kiskereskedelemben is gyökeret verjen az országban. Az ország modernizálódó társadalmában pedig egyre több fogyasztó van, akinek vonzó és megfizethető az Apple-termékek vásárlása.

Ennek a pazar eredménynek azonban komoly akadályai lehetnek, ha az indiai kormány nem tudja teljesíteni a kitűzött gazdasági és demográfiai célokat, amelyek nélkül az Apple a potenciális felhasználóit és az új gyárának az értékét is elveszítheti.

A Morgan Stanley azonban még így is magabiztos. Az elemzők szerint India ugyanolyan fontos lesz a vállalat növekedésében a következő öt évben, mint amilyen Kína volt az előző ötben.

Az Apple ötszörösére pörgetné fel indiai gyártását

A technológiai vállalat termékeinek akár a negyedét is Indiában gyárthatja. Az Apple-nek több ottani beszállítója is van.