Megvonta az elérhető legjobb, AAA államadós-besorolást az Egyesült Államoktól a Fitch Ratings, csatlakozva az ugyanezt már 12 évvel ezelőtt meglépő S&P Global Ratings hitelminősítőhöz – ezzel az amerikai a legnagyobb hitelminősítők rangsoraiban már csak a Moody’snál szerepel a legjobbak közt.

Closeup,Rolled,Of,Variety,Banknote,Around,The,World.,Exchange,Rate
Fotó: Shutterstock

A Fitch döntését azzal indokolta, hogy várakozásaik szerint a következő években az államadósságteher tovább növekszik majd az országban, illetve az államháztartási mutatók is tovább romlanak majd, így az eddigi AAA besorolást AA pluszra módosították, a negatív figyelőlistáról ugyanakkor levették az országot, és a stabil kilátással látták el az új besorolást.

Egyes elemzők szerint a döntés alapvetően a nagyobb tőkét mozgató piaci szereplők körében indíthat el jelentősebb portfólióbeli átsúlyozást más, magasabb adósságbesorolással bíró országok eszközei felé, de a lakossági befektetők számára nincs különösebb jelentősége, főleg, hogy az amerikai piac már 12 éve nem élvezi mindhárom nagy hitelminősítő teljes bizalmát –

vannak azonban még országok, amelyek igen.

Az európai térségből Németország, Dánia, Hollandia, Svédország, Norvégia, Svájc és Luxemburg egyaránt élvezi a hitelminősítők teljes bizalmát, az öreg kontinensen kívül azonban már csak két ilyen államot találunk: Szingapúrt és Ausztráliát.

A rangsor következő fokára Kanada fér fel: az észak-amerikai ország adósságát ugyanis a három hitelminősítő közül ketten, az S&P és a Moody’s egyaránt a legmagasabb kategóriába sorolta, csak a Fitch esetében került az egyel alacsonyabb, AA pluszos rubrikába. 

Szintén két hitelminősítő tartja a legjobbak között számon az államadósság-besorolását, esetében azonban az S&P csupán AA besorolást tartott helyénvalónak (ez a harmadik fokozat a vállalat elemzői körében). 

Háromból egy AAA-t az Egyesült Államok is magáénak tudhat még,

ezzel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára fel is fér.

Kilenc ország adóssága tartozik a legjobbak közé

Az amerikai adósságot az osztrák követi, a két ország közt meghúzódó rés azonban már szélesebb, mint a korábbi lépcsőfokok esetében. Ausztria ugyan AA pluszos besorolást kapott az S&P-től, a Moody’stól már csak Aa1-et, a Fitchtől pedig negatív kilátásokkal megtűzdelt AA pluszt, így lényegi különbséget képvisel a prémiumkategóriás adósságokhoz képest.

A rangsor másik végén, az egyes kötelezettségeivel szemben nemfizetővé vált országok között találjuk többek közt Oroszországot, Venezuelát és Libanonot, de hozzájuk közel helyezkedik el a CCC besorolású Belarusz, illetve a CCC pluszos Argentína és Ukrajna.

Hazánk államadóssága az S&P részéről BBB mínusz, a Moody’snál Baa2, míg a Fitchnél negatív kilátású BBB besorolást képvisel jelenleg.