Júliusban tovább lassult és több mint hároméves mélypontra esett vissza az euróövezet feldolgozóiparának aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Production Mercedes-Benz vehicles
PRODUCTION - 13 February 2023, Baden-Württemberg, Sindelfingen: Employees of the Stuttgart-based car manufacturer Mercedes-Benz work on the production line for luxury and luxury-class vehicles in Factory 56 at the Merecdes-Benz plant in Sindelfingen. In addition to the EQS, all variants of the Mercedes-Benz S-Class and the Mercedes-Maybach S-Class come off the production line at Factory 56. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált végleges értéke az előzetesen közöltnek megfelelően júliusban 42,7 pontra, 38 havi mélypontra csökkent a júniusi 43,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóiparban a termelés volumene, a foglalkoztatás, a beszerzési aktivitás, valamint az új megrendelések egyaránt gyorsuló ütemben csökkentek. A világjárvány miatti lezárások által sújtott hónapokat nem számítva az euróövezeti feldolgozóipari termelés és kereslet csökkenése a 2008–2009-es pénzügyi válság óta nem látott szintre súlyosbodott.

Az enyhült, a a vártnál jobban nőtt az eurózónában

A nyár közepére tovább erősödött az euróövezet és az gazdasága.

 

A feldolgozóipar továbbra is az euróövezet Achilles-sarka. A gyártók ismét gyorsuló ütemben csökkentették termelésüket a lanyhuló kereslethez alkalmazkodva

– mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője.

A felmérés az euróövezet feldolgozóipari termelésének 89 százalékát nyolc tagállam bevonásával készült július 11. és július 24. között.

A nyolc ország közül csak Görögország ért el 50 pont feletti értéket. Az 53,5 pontos görög érték 14 havi csúcs a júniusi 51,8 pont után. A spanyol 47,8 pont héthavi mélypont. Négyhavi csúcsot ért el Hollandia 45,3 ponttal és kéthavi csúcsot Olaszország (44,5). A 47,0 pontos ír, a 45,1 pontos francia és a 38,8 pontos német BMI egyaránt 38 havi mélypontnak felel meg, Ausztria 38,8 pontos júliusi BMI-adata pedig 39 havi mélypontot jelez.