Az Oskarshamn városa mellett található Oskarshamnsverkets Kraftgrupp AB (OKG) atomerőművében nemrég fejezték be a karbantartást. Az újraindítás után azonban újabb hibát találtak a turbinarendszer szivattyújában – idén nyáron már nem először. A probléma miatt leállítják a reaktort, a tervek szerint egészen szeptember 15-ig nem termel áramot – jelentette a szolgáltató a Nord Pool áramtőzsde honlapján.

OSKARSHAMN 20190514
Nuclear plant  turbine hall 
  cap on the core
Foto: Magnus Hallgren / DN / TT / Kod: 3510
** SWEDEN OUT ** (Photo by Magnus Hallgren/DN / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP)
Meghibásodás történt Svédország legnagyobb atomreaktorában, két hétre leállították.
Fotó: AFP

Mivel az elmúlt évtizedben több reaktort is véglegesen bezártak a régióban, a területnek nagy szüksége van az erőműre. Kapóra jönnek most a nyári szabadságolások: a kisebb energiaigény következtében el lehet kerülni az áramkimaradásokat – írja a Bloomberg.

Svédország legnagyobb atomreaktorának leállása miatt szerdán az ország legsűrűbben lakott részén 60 százalékkal megugrott az áram ára az egy nappal korábbihoz képest. A Nord Pool áramtőzsde átlagára kilowattóránként 0,76 svéd koronáról (24,37 forint) 1,22 koronára (39,11 forint) nőtt – jelentette a svéd SVT televízió.

A skandináv országban három ilyen létesítmény üzemel hat reaktorral, amelyek az ország energiaellátásának csaknem harmadát adják. A délkeleti országrészben található atomerőművet 1965 és 1985 között építették három forró vizes reaktorral. Az Oskarshamn 3-as reaktor teljesítménye az OKG szerint 1450 megawatt, amivel tavaly Svédország villamosenergia-ellátásának 7,6 százalékát biztosította.

Két év múlva átadják a halálosan sugárzó anyagok temetőjét

Hamarosan üzembe helyezik a világ első olyan létesítményét, amelyben nagy radioaktivitású hulladékokat fognak véglegesen tárolni. Kételyek azonban így is maradtak, sőt, a nukleárisenergia-termelés elleni bizalmatlanságot főként éppen a halálosan sugárzó hulladékok sorsának nyitott volta táplálja.