Nemzetközi gazdaság

Nem lehet teljesen helyreállítani az ukrán villamos hálózatot

Az orosz támadások a vártnál is súlyosabb károkat mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára. Kijevnek könnyen lehet, hogy a tartalékokhoz is hozzá kell nyúlnia.

Az ukrajnai villamos hálózat teljes helyreállítása lehetetlen, a szakemberek szerint a rendszer teljesítőképessége a tavalyinak legfeljebb 70-80 százaléka lehet – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Spring in Zaporizhzhia
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - APRIL 23, 2023 - A tree with red leaves is pictured in front of transmission towers in spring, Zaporizhzhia, southeastern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Albert Koshelev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Albert Koselev / AFP

Az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke, Volodimir Kudrickij úgy véli, hogy az orosz támadások által az energetikai rendszerben okozott pusztítás olyan mértékű, hogy a 100 százalékos helyreállítás lehetetlen.

Számításaink alapján a hálózat teljesítőképessége a tavalyi szint 70-80 százalékát teheti ki

– jelentette ki Kudrickij.

Az odesszai médiaközpontban tartott sajtótájékoztatóján a szakember kiemelte, hogy az ukrán energetikai a vállalat az arány javításán dolgozik, de azt elismerte, hogy a hálózat 100 százalékos helyrehozása fizikailag lehetetlen.

Az Ukrenergo igazgatótanácsának első embere azt is elmondta, hogy a tartalékok helyes elosztására van szükség, és szintén ez vonatkozik a rendelkezésre álló anyagi forrásokra is.

Súlyos energiahiányra számíthat az idén Ukrajna

Ukrajnának legalább a tél végéig jelentős áramhiánnyal kell szembenéznie, mivel az energetikai infrastruktúrája képtelen stabilizálódni a hónapok óta tartó folyamatos orosz rakétatámadások után.

 

 

Ukrenergo Ukrajna Volodimir Kudrickij
Kapcsolódó cikkek