Az ágazat legnagyobb szereplői között számon tartott Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a szászországi Drezdában építi fel első németországi és egyben első európai gyárát. Az ázsiai cég a projekt kivitelezését három partnerrel együtt viszi véghez: a közös vállalkozásban a TSMC-nek 70 százalékos, a német Boschnak, az ugyancsak német Infineonnak és a holland NXP-nek pedig egyaránt 10 százalékos tulajdonrésze lesz.

Aerial photo shows the factory of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in Nanjing, Jiangsu province, Aug 1, 2023. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) on July 31 turnover of 857 million US dollars, in the day's 58th US stocks, turnover increased 25.86% from yesterday, the day's volume of 8.6541 million. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) is down 1.75% through July, up 33.11% year-to-date and up 12.06% in the past 52 weeks. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A TSMC tajvani csipgyártó Németországban létesíti első csipgyárát a Boschsal együttműködésben.
Fotó: AFP

Az igazgatótanács keddi üléséről kiadott közlemény szerint a beruházással az autóipar és a feldolgozóipar gyorsan növekvő igényeit igyekeznek kiszolgálni. 

A gyárban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyákat (wafer) munkálnak majd meg. Nagyjából kétezer munkahelyet teremtenek.

Az építkezés 2024-ben kezdődik, a termelés 2027-ben indulhat.

A beruházás értéke meghaladja a tízmilliárd eurót, pontos összege a német állami támogatás mértékétől függ. A Handelsblatt című lap szerint a szövetségi kormány hozzájárulása elérheti az ötmilliárd eurót.

A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a többi között az Apple és a Qualcomm beszállítója. A drezdai beruházásról hozott döntése „jó hír”, hiszen a többi hasonló projekttel együtt hatalmas lendületet ad Németország középső térségének gazdasági fejlődéséhez – emelte ki Thomas Schmidt, a szászországi tartományi kormány gazdaságfejlesztési ügyekért felelős minisztere, hozzátéve, hogy a tajvani cég megtelepedése Németországban a félvezető-ellátásban függetlenségre törekvő európai gazdaságnak is hasznos.

A TSMC mellett az ágazat több más vezető szereplője is erősíti németországi jelenlétét, legutóbb, júniusban az amerikai Intel jelentette be, hogy félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A több mint 30 milliárd eurós fejlesztés a német gazdaságtörténet legnagyobb szabású külföldi beruházása – közölte az MTI.

Nem a TSMC az első nagy félvezetőgyártó, amely Németországot nézte ki új csipjei legyártására. A Wolfspeed német állami támogatással építi fel üzemét, mellette pedig az Intel is tárgyalásokat folytat a kormánnyal új gyár léresítéséhez. Ezek után nem meglepő, hogy Németország a kínai csipexport betiltását fontolgatja.