Hatalmasat zuhant a kínai mértéke júliusban, miután mind az mind az a várakozásoknál rosszabbul teljesített – derül ki a kedden közzétett adatokból. A behozatal 12,4 százalékkal mérséklődött éves szinten, ami jelentősen alulmúlja a szakértők által prognosztizált 5 százalékos visszaesést, miközben a kivitel 14,5 százalékot zsugorodott tavalyhoz képest, szemben a múlt havi 12,4 százalékos és a szakértők által várt 12,5 százalékos csökkenéssel.

Mindez rávilágít a kínai gazdaság mélyén megbúvó problémákra, amelyek fennmaradtak a járvány utáni újranyitás ellenére is. Az import visszaesése a belső kereslet gyengeségét jelzi, míg az export zsugorodása a fejlett országok gazdaságainak lassulásáról tanúskodik. Ennek megfelelően az idei második negyedév növekedése is elmaradt Kínában a várttól, ami 

az ország vezetőiből további élénkítés ígéretét, az elemzőkből pedig a növekedési prognózisok visszavágását váltotta ki.

2023 H1 China Port Cargo Throughput Growth
Fotó: CFoto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A gyenge kereskedelmi adatok azonban azt jelzik, hogy a gazdaság gyengélkedése tartós lehet, és a harmadik negyedévben sem javul a helyzet, miközben az építőipar, a feldolgozóipar, a szolgáltatások, a külföldi tőkeberuházások és az ipari profitok egyaránt gyengülnek.

A hírek hatására a jüan háromhetes mélypontra süllyedt a dollárral szemben, és az ázsiai részvénypiacok is lefelé indultak – írja a Reuters. Az állami tervbizottság élénkítő javaslatai egyelőre nem hozták a várt eredményt az országban, így a múlt heti ígéretek sem nyugtatták meg a piacokat a kiábrándító adatok tükrében. A kínai gazdaság gyengesége pedig visszahúzza a térség más országait is, például a Dél-Koreából Kínába tartó export több mint negyedével maradt el júliusban a tavalyitól. Ugyanakkor mivel az import zuhanása nagyobb volt az exporténál, az ország kereskedelmi többlete júniusról júliusra 70,6 milliárd dollárról 80,6 milliárd dollárra nőtt.

A kínai gazdaság gyengélkedése azonban nemcsak a térségben, de világszerte gondokat okozhat

még ha az letörését segítheti is a nyersanyagok iránti gyenge kereslet.