Nemzetközi gazdaság

Elképesztő adat érkezett az ukrán gazdaságról

A tavalyi brutális visszaesés után az idei év első hét hónapjában erőre kapott az ukrán gazdaság, sőt, a vállalkozások száma meghaladja az orosz invázió előtti szintet.

Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt éves összevetésben 2023 első hét hónapjában – közölte a gazdasági minisztérium szerdán.

Garment factory in Ivano-Frankivsk
Fotó: AFP

A minisztérium közleménye szerint a gazdaság fellendülésnek indult a rendkívül nehéz 2022-es év után, amikor 30 százalék körüli zsugorodást mértek. A tavaly esett a legnagyobbat Ukrajna függetlenségének több mint harminc éve alatt, ám még így is meglepte a szakértőket. Az ukrán gazdasági tevékenység a vártnál kisebb mértéken zsugorodott 2022-ben.

A vállalkozások és a lakosok azonban alkalmazkodtak a háborús időhöz, és a gazdaság idén is jobban teljesített a várakozásoknál. Nadiia Bigun gazdasági miniszterhelyettes közölte, hogy

a regisztrált ukrán vállalkozók száma meghaladta a háború előtti szintet.

Nyár közepén mintegy kétmillió vállalkozás működött a megtámadott ország területén. 

Bigun hangsúlyozta, hogy „a kardinális, mert a fegyveres erőket a vállalkozások adóbevételeiből finanszírozzák”.

Ukrajna gazdasági rugalmassága miatt a kormány javítja az évre vonatkozó makrogazdasági előrejelzéseit. A jegybank a korábbi 2 százalékos célról 2,9 százalékra emelte a 2023-ra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését, és arra számít, hogy az jövőre eléri a 3,5 százalékos bővülést.

Ukrajna nyugati hitelezői azonban sokkal óvatosabbak, például a Világbank csak 0,5 százalékos GDP-növekedést vár 2023-ra – emlékeztetett a Reuters. Az Európai Bizottság nyáron közzétett jelentésében arról írt, hogy Ukrajna kapcsán bevallottan nem számítottak ekkora stabilitásra és kitartásra a háborús helyzetben.

Ki tud-e mászni Ukrajna az adóssággödörből?

A háború kezdete óta Ukrajna GDP-arányos államadóssága jelentősen megnőtt, már megközelíti a százszázalékos lélektani határt. A már meglévő adósságok törlesztése érdekében az állam kénytelen újabb kölcsönöket felvenni. Az ilyen típusú „függőség” végső következménye a szuverén csőd lehet, ami az ország fizetőeszközének ellenőrizetlen leértékelődését, ennek következtében pedig a lakosság életszínvonalának jelentős csökkenését eredményezheti.

 

 

gazdasági növekedés gdp bruttó hazai termék Ukrajna
Kapcsolódó cikkek