Az idén rekordszámban maradnak az országhatáron belül a kínaiak az október 1. és 7. közötti úgynevezett aranyhéten, ami az idén a leghosszabb ünnep. Ez jót fog tenni a belső fogyasztásnak, de nagy csalódás az utazási irodáknak, amelyek a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta hiába várják, hogy a nagyvonalúan költekező kínai turisták ismét elárasszák a világot.

Tourists in Chongqing
A belföldi turizmus már visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre Kínában.
Fotó: NurPhoto via AFP

Az őszi fesztivál és a Kínai Népköztársaság kikiáltásának évfordulója az évnek az egyik olyan időszaka, amikor hagyományosan külföldre utaznak a középosztálybeliek, a falusi munkások pedig hazatérnek a városi gyárakból meglátogatni a családjukat.

A gazdaság lassulása, a gyengesége és az alacsony jövedelmek miatt azonban az aranyhét is olyan lesz, mint a többi idei ünnep, amikor a kínaiak jóval kevesebbet költöttek a pandémia előttinél.

A kínaiak még mindig vonakodnak az olyan luxuskiadásoktól, mint a külföldi nyaralás, de fogyasztói étvágy felmérése szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy mennyit költenek belföldön az ünnep alatt, mivel jelentős részben a fogyasztástól függ a világ második legnagyobb gazdaságának hosszú távú növekedési potenciálja.

Passengers Wait For The Train at Hangzhou East Railway Station
Az aranyhéten rekordszámban utaznak majd országon belül.
Fotó: NurPhoto via AFP

A turisztikai hivatal naponta több mint 100 millió utasra számít „a történelem legnépszerűbb aranyhete” alatt. A vonatok várhatóan zsúfoltak lesznek, és az Umetrip repülős alkalmazás szerint átlagosan ötödével többet szállnak majd repülőre, mint 2019-ben.

Ez azt jelenti, hogy a belföldi turizmus visszatért a járvány előtti szintre, a külföldre irányuló azonban annak még mindig csak a 60 százaléka – mondta a Reutersnek Pun Szian-csaj, a legnagyobb kínai internetes utazási platform. A Trip.com ügyvezető igazgatója. 

A döntő faktor az ár:

egy csoportos utazás átlagosan 30 százalékkal drágább, mint a járvány előtt, részben azért, mert a légi járatok száma még mindig nem éri el a 2019-est – tette hozzá.

Peking a múlt hónapban engedélyezte ismét a csoportos utakat olyan fontos és népszerű célállomásokra, mint Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok, de az előrejelzések szerint a külföldi utazások száma a negyedik negyedévben 48 százalékkal alacsonyabb lesz a négy évvel ezelőttinél.

THAILAND-BANGKOK-CHINESE TOURISTS
Az olcsó ázsiai országok a legvonzóbbak, például Thaiföld.
Fotó: La Heng /AFP

Ráadásul a külföldre utazók is inkább az olcsóbb ázsiai országokat választják, Thaiföld messze a legnépszerűbb úti cél a vízumkényszer megszüntetésének köszönhetően. „Ha egy egész család utazik, akkor több mint ezer jüant (ötvenezer forintot) spórolnak a vízumon. Ez nem rossz!” – emlékeztetett egy utazási iroda vezetője.

2019-ben a kínai turisták 255 milliárd dollárt költöttek külföldön, többet, mint bármely más ország polgárai,

és a csoportos utazások adták az összesnek a 60 százalékát. (Egy dollár 372,5 forint.) A visszatérésükre azonban egy ideig még várni kell. „Nem hiszem, hogy sokat fogok vásárolni Thaiföldön. A legfontosabb kiélvezni a strandot” – mondta egy oda készülő kínai fiatal.