A kínai turizmus visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre az ötnaposra kiterjesztett, szerdán véget ért május elsejei ünnepek alatt, a belföldi utazások száma a tavalyihoz képest több mint kétharmaddal emelkedett, ami lökést adhat a világ második legnagyobb gazdaságának.

Mainland tourists travel in Hong Kong during May Day holiday
HONG KONG MAY DAY TOURISM
**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Many tourists from the mainland travel in Hong Kong on the first day of the May Day holidays, Hong Kong, China, 29 April, 2023. (Photo by Li Zhihua / cnsphoto / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP


A pekingi kulturális és turisztikai tárca adata szerint szombattól szerdáig 274 millió belföldi utazást regisztráltak, ami 70,8 százalékos növekedés a tavalyihoz és 19 százalékos a 2019-eshez képest. Csak szombaton mintegy 19,7 millió vonatjegyet adtak el, ami napi rekord.
 

A hazai turisták az öt nap alatt 148 milliárd jüant költöttek, ami megegyezik a 2019-essel, viszont 128,9 százalékkal több a tavalyinál.

 (Egy jüan 48,9 forint.) A filmszínházak sem panaszkodhattak, a jegybevétel meghaladta az 1,5 milliárd jüant; ez a kínai mozitörténelem harmadik legnyereségesebb öt májusi napja.
Az Új Kína hírügynökség értékelése szerint az utazások ünnepi fellendülése fordulópontot jelenthet a kínai turisztikai szektor számára. A turisztikai hivatal arra számít, hogy az idén eléri a 4,55 milliárdot a belföldi utazások száma, ami 73 százalékos növekedés lenne a tavalyihoz képest.
Amennyiben tartós marad a szolgáltatási szektor felfutása, akkor enyhítheti az aggodalmakat, hogy a zéró tolerancia politikájának megszüntetése utáni első lelkesedés után lassul a Az ugyanis még mindig gyengélkedik, az exportot a globális lassulás fenyegeti, a  feldolgozóipar teljesítménye pedig váratlanul csökkent márciusban és áprilisban is a mérsékelt belső kereslet hatására. 

Beijing's Summer Palace sees many tourists during May Day holiday
BEIJING SUMMER PALACE MAY DAY
**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Many tourists visit the Summer Palace on the first day of the May Day holidays, Beijing, China, 29 April, 2023. (Photo by Sheng Jiapeng / cnsphoto / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP


A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) azonban márciusban már 57,8 pontra erősödött a februári 55-ről. A Goldman Sachs elemzői szerint ez az erős május eleji turisztikai adatokkal együtt jó előjel a fogyasztás és a szolgáltatások fellendülése szempontjából, a feldolgozóipari növekedés lendületének lanyhulása ellenére. 

Alátámasztja a konszenzusnál magasabb, hatszázalékos idei növekedési előrejelzésünket is

 – írták jegyzetükben, amelyet a Reuters idézett.
Szerintük azonban a fellendülési modell tartóssá tételéhez szükség van a jövedelmek erőteljesebb növekedésére és a fogyasztói bizalom javulására. A Vontobel vagyonkezelő arra számít, hogy a kínai talpra állás üteme felgyorsul, ami előnyös lesz a belföldi fogyasztókat kiszolgáló szabadidős és e-kereskedelmi vállalatok, valamint az ázsiai turisztikai cégek számára is.