A Tata Steel hollandiai acélművéhez közel élők várható élettartama 2,5 hónappal alacsonyabb az országos átlagnál az üzem kibocsátása miatt – közölte pénteken Hollandia központi közegészségügyi szerve, amelynek kimutatása szerint jelenleg 82,5 hónap a születéskor várható életartartam a környéken.

Tata,Steelworks,,Scunthorpe,,Uk,-,April,1,,2016.,The,Tata
A Tata Steel Netherlands acélgyártó üzeme az Északi-tenger közelében található, a környékén rövidebb a várható élettartam.
Fotó: Shutterstock

A Holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet kimutatta, hogy az acélmű olyan részecskéket valamint nitrogén-dioxidot ereget a levegőbe, amelyek megnövelik a tüdőrák kockázatát. Az intézet közleménye szerint

a környéken élők új rákos megbetegedéseinek 4 százalékát, a gyerekek körében pedig az új asztmás esetek 3 százalékát az üzem okozta 

– szemlézte a jelentést a Reuters. A kutatást megrendelő holland kormány rávilágított, hogy javítani kell az életkörülményeken az Északi-tenger menti Velsen városában lévő üzem környékén.

A Tata Steel szóvivője a kutatásra reagálva kifejezte, hogy a cégnek fontos a közelben élők egészsége, de szerinte a Tata Steel jelenlegi kibocsátása megfelel a törvényi határértéknek. Hozzátette, hogy utóbbi ellenére az acélgyár az év végére csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A Greenpeace környezetvédői júniusban tüntettek az acélgyárnál annak mérgező anyagok kibocsátása miatt.

A Tata Steel Netherlands a Tata Steel indiai multinacionális acélgyártó helyi leányvállalata. A indiai ipari konglomerátum  az Egyesült Királyságban építi fel legújabb európai gyárát.

 

Így áll az európai acélipar: egy euróért vernék dobra a német ipar egykori büszkeségét

Az európai acélipar jövőjébe vetett hitet demonstráló 1 eurós ajánlatot a munkavállalók arculcsapásként értékelik, ám a vevő felhajtásával megbízott nagybank szerint senki más nem tett kedvezőbb ajánlatot a ThyssenKrupp acélüzletágára.