Idén is megrendezik a Gartner IT szimpóziumát és kiállítását, amely minden kontinensen a legfontosabb és legnagyobb szabású informatikai rendezvénye. Az ausztrál tudományos tanácskozáson öt olyan trendre hívták fel a figyelmet, amely minden vállalkozás jövőjére hatással lesz.

Space,Satellite,Orbiting,The,Earth.,Elements,Of,This,Image,Furnished
A műholdas technológia meghatározó a vállalatok életében.
Fotó: Shutterstock

Ez az öt trend átalakítja a szervezetek digitális jövőjét, amelyek új üzleti modelleket és képességeket tesznek lehetővé. Ide tartozik a digitális ember, a műholdas kommunikáció, a dolgok internete, a biztonságos számítás és az autonóm robotok – írja közleményében a Gartner üzleti döntéseket támogató szolgáltató, az S&P 500 tagja.

Műholdas kommunikáció

Az egyik ilyen technológia a műholdaké, amely forradalmasítja az emberek és a tárgyak közötti kommunikációt. Az alacsony Föld körüli pályás műholdas kommunikáció iránti érdeklődés motorja az egyre szélesebb körű űrkutatás és annak kereskedelmi hasznosítása. Az olcsó széles sávú kapcsolatot biztosító hálózat létfontosságúvá válhat a vállalatoknak.

A dolgok internete

A másik fontos trend a dolgok internete, amely lehetővé teszi bárminek a nyomon követését akkumulátor nélkül működő eszközökkel. Végeredményül a korábbinál kisebb költséggel több tárgyról többféle módon több információt lehet észrevétlenül érzékelni. Ennek alapján pedig olyan új üzleti modelleket hozhatnak létre, amelyek a tárgyak helyének vagy viselkedésének ismeretén alapulnak.

A biztonságos számítás

A harmadik trend a biztonságos számítás, amely létfontosságúvá válik, ahogy a tárgyak egyre inkább összekapcsolódnak, és azok ökoszisztémája egyre több személyes információhoz hozzáfér. A megvalósítás kihívást jelent a magasabb költségek, készségek, teljesítménybeli és rendelkezésre állási hiányosságok miatt. Ezek leküzdésére lesznek fontosak az olyan új technológiák, mint az optikai gyorsítók.

A digitális ember

A negyedik jelenség a digitális ember megteremtése. Ezek olyan interaktív, mesterséges intelligencia vezérelte technológiák, amelyek utánozzák az ember bizonyos tulajdonságait, a személyiségét, a tudását és a gondolkodásmódját. Ilyen lehet például humanoid robot, virtuális avatárok vagy a chatbotok. A trendben újradefiniálják az asszisztenseket, a robotokat és a szolgáltatásokat. A Gartner figyelmeztet, hogy a potenciális társadalmi és szabályozási kérdéseket még az alkalmazás előtt fel kell mérni, és válaszolni kell rájuk.

Önállóan tanuló rendszerek

Az ötödik iránymutató folyamat az autonóm rendszerek. Ezek olyan önmenedzselő fizikai vagy szoftverrendszerek, amelyek önmaguktól tanulnak, és közben feladatokat automatizálnak. Az önállóan tanuló és alkalmazkodó rendszerek alapvető fontosságúvá válhatnak.