Csütörtökön lépett hatályba az európai csipgyártásról szóló törvény, amely átfogó intézkedéscsomagot vezet be az Unió ellátásbiztonságának, rugalmasságának és technológiai vezető szerepének a biztosítása érdekében a félvezetők terén – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Silicon,Dies,Are,Being,Attached,To,Substrate,By,Pick,And
Fotó: Shutterstock

A félvezetők a digitális és digitalizált termékek alapvető építőkövei – az okostelefonoktól és az autóktól kezdve az egészségügy, az energia, a védelem, a kommunikáció és az ipari automatizálás kritikus alkalmazásain és infrastruktúráin keresztül a félvezetők központi szerepet játszanak a modern gazdaságban. Emellett erős geopolitikai érdekek és a globális technológiai verseny középpontjában állnak.

A ma bevezetett európai csiptörvény megerősítené a blokkon belül a gyártást, és ösztönözné az infrastruktúra kibővítését, valamint támogatná a termelésnövekedést és az innovációt az ágazaton belül.

Az új intézkedéscsomag három alappillérre épül:

A „Csipek Európáért” kezdeményezés megkönnyítené a tudás megosztását a blokkon belül, összekapcsolná a laboratóriumokat a gyártókkal, és áthidalná a kutatás, az innováció, valamint a termelés közti szakadékot. Erre az unió 3,3 milliárd eurónyi támogatást különített el, amit a tagállamok is kiegészítenének.

A második kezdeményezéssel az EU a beruházásokat növelné meg az ágazaton belül, amelyekkel a belföldi félvezetőgyártási kapacitást bővítenék ki. A bizottság által megszabott pénzügyi keret mellett a törvény megkönnyítené a csipöntödék számára, hogy banki hitelhez jussanak a gyártósorok fejlesztéséhez.

A harmadik pillér alapján egy koordinációs mechanizmus jönne létre a bizottság és a tagállamok között, hogy közösen biztosítsák az ellátási láncokat a félvezetők gyártásához, ellenőrizve a beszállítók eredetét, a keresletet és a lehetséges hiányokat.

A törvény révén az célja, hogy 2030-ra megduplázza a globális piaci részesedését, 20 százalékra.

Az Európai Csipalap is megkezdi tevékenységét, amelyet a frissen létrehozott Európai Félvezető-testület irányítana. Ez az intézmény a bizottság, a tagállamok és a csipipar szereplői közötti koordináció kulcsfontosságú platformja lesz.

Mik a félvezetők és miért megy értük a harc?

A modern társadalmak nem léteznének félvezetők nélkül, így egyre több ország igyekszik kiépíteni saját gyártókapacitását, miközben az Egyesült Államok próbálja megakadályozni Pekinget abban, hogy hozzáférjen a legmodernebb csipekhez.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke még a 2021-es, az unió helyzetéről szóló beszédében jelentette be először a félvezető-ágazatra vonatkozó közös európai stratégiát. Azóta a globális nehézségei és a geopolitikai feszültségek is azt erősítették, hogy Európának biztosítania kell a belföldi ágazatok kibővítését és védelmét.

A bizottság abban bízik, hogy az elfogadott intézkedések segíteni fogják a blokkot a 2030-as céljainak elérésében, elősegítve egy zöldebb, befogadóbb és digitális Európa létrejöttét.