A Destatis adatai szerint a németországi szeptemberben a legalacsonyabb szintre esett azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami azt jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdaságában lassul a pénzromlás üteme. 

Interior view ALDI North
Fotó: Markus Scholz / DPA Picture-Alliance via AFP

A német infláció szeptemberben éves szinten 4,5 százalékra csökkent, ami jelentős visszaesés az előző havi 6,1 százalékhoz képest. Ez kevesebb, mint a 4,6 százalékos előzetes várakozás.

A német infláció alakulása 2023. szeptember
 

Havi szinten a német fogyasztói árak szeptemberben mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek, megegyezve az előző három hónapban mért rátával, amely a piaci várakozásoknak is megfelelt.

A jelentős mérséklődés elsősorban a szolgáltatások és az árucikkek áremelkedésének lassulása.

A szolgáltatások ára 4 százalékos növekedést mutat az augusztusi 5,1 százalékkal szemben. Az áruk inflációja 5 százalékra csökkent, amit elsősorban az energiaárak mérséklődésének tulajdonítható – 1 százalékra esett az áremelkedésük az előző havi 8,3-ről –, valamint az élelmiszerárak rátája is 7,5 százalékra csökkent. 

Németország maginflációs mutatója, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az élelmiszerek és az energia, szeptemberben éves mélypontra, 4,6 százalékra esett, szemben az augusztusi 5,5 százalékkal.

Nincs még vége a német kálváriának

Idén sorra érkeztek a lesújtó hírek Németország gazdaságáról, amely az ukrajnai háború kezdete óta próbálja életben tartani az orosz gáztól függő iparát. Legnagyobb kereskedelmi partnerünk – ahová a teljes magyar kivitel negyede irányult – problémái pedig a magyar gazdaságra is kedvezőtlenül hatnak.

A most megjelent adatok többféleképpen értelmezhetők. Ha abból indulunk ki, hogy az áremelkedés üteme Németországban lassul, az elvben elvezethet a fogyasztás növekedéséhez, amiből a magyar gazdaság profitálhat. Ugyanakkor, ha az árindex a fogyasztás visszaesése miatt lassult, az a gyáripari rendelések mérséklődését, egyúttal a hazai beszállítók exportlehetőségeinek csökkenését okozza. Ami biztos: a közgazdászok pedig egyáltalán nem derűlátók.

Óriási bajban a német gazdaság, Magyarország azonban kibújhat az árnyékából

Hosszú távon akár a nyertese is lehet Magyarország a német gazdaság sokasodó problémáinak, miután egyre több jel utal arra, hogy Európa gazdasági motorja igencsak megszenvedi a következő éveket, ha nem képes kezelni az orosz gázról való leválás és a zöldátállás okozta kihívásokat. Elemzők egyetértenek abban, hogy Európa egyértelműen lemaradt az elektromosautó-ipari forradalomban.