Az etióp kormány szombaton bejelentette, hogy újrakezdődtek a tárgyalások Szudánnal és Egyiptommal a Kék-Níluson Etiópia által épített, Etióp Újjászületés Nagy Gátja (GERD) nevű óriástározóról.
 

Ethiopia's Prime Minister Abiy Ahmed speaks during the first power generation ceremony at the site of the Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) in Guba, Ethiopia, on February 20, 2022. Ethiopia began generating electricity from its mega-dam on the Blue Nile on Sunday, a milestone in the controversial multi-billion dollar project. (Photo by Amanuel SILESHI / AFP)
Abij Ahmed etióp miniszterelnök. Fotó: AFP

Demeke Mekonnen etióp külügyminiszter leszögezte: Addisz-Abeba minden erejével igyekszik békés megegyezésre jutni a háromoldalú tárgyalásokon.
Abij Ahmed etióp miniszterelnök szeptember 10-én jelentette be, hogy befejezték a víztározó feltöltésének negyedik, egyben utolsó szakaszát.
Az Etiópia által létfontosságúnak tartott, mintegy 3,5 milliárd euró (1340 milliárd forint) költségű óriásvíztározó azóta vita tárgya, hogy Etiópia 2011-ben elkezdte a megépítését. Egyiptom és Szudán ugyanis attól tart, hogy kevesebb víz jut nekik a Nílusból.
Egyiptom egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a gátat, mert vízszükséglete 97 százalékban függ a Nílustól.
Az 1,8 kilométer hosszú és 145 méter magas óriásgát és erőmű feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést Etiópiában, ahol a mintegy 120 millió lakosnak csak a felét tudják ellátni árammal. Az első párbeszédre még augusztus végén sor került, a kairói megbeszélés fontos eleme volt, hogy a felek megállapodtak abban, hogy véget vetnek az egyoldalú intézkedéseknek.