A brit csomagoló- és papíripari cég, a Mondi megállapodott arról, hogy eladja legnagyobb, Sziktivkar városában lévő üzemét 80 milliárd rubelért a moszkvai ingatlanfejlesztő Sezarnak. A külföldi befektetésekért felelős orosz bizottság jóváhagyta az üzletet, ami a tervek szerint decemberben zárul le.

mondi
A Mondi utolsó oroszszági gyára a 245 ezres Sziktivkarban található, most ezt is eladja. 
Fotó: Mondi Group

Az ügylet a Mondi teljes kivonulását jelenti az eurázsiai országból, miután júliusban 1,6 milliárd rubelért értékesítette három kisebb csomagolóanyag-átalakító üzemét a Goteknek. A vállalat részvényei közel 5 százalékot erősödtek a hírek után. A papírgyárakat üzemeltető Mondi sziktivkari létesítményében jelenleg mintegy 4500 embert foglalkoztatnak – írja a Reuters.

A brit vállalat csatlakozik azon nyugati cégek hosszú listájához, amelyek kivonultak Oroszországból a háború kirobbanása után. Az autógyártók például jelképes összegért cserébe szabadultak meg az eszközeiktől, viszont a szerződéseikben visszavásárlási záradékban jelezték szándékukat a majdani visszatérésre. A francia Renault például egy rubelért adta el többségi részesedését az orosz Avtovazban, de hatéves visszavásárlási opcióval élt. A japán Nissan is egy euróért adta át az oroszországi üzletágát egy állami tulajdonú szervezetnek.

Ellenben a Volkswagen 125 millió euróért értékesítette kalugai gyártóüzemét és helyi leányvállalatait az Avilon autókereskedő csoportnak. Szimbolikus, mindössze egyeurós áron adta el hét sörfőzdéjét a Heineken, a vevő pedig a csomagolási és kozmetikai piacon tevékenykedő Arnest. Ugyanakkor számtalan vállalkozás maradt az eurázsiai országban, például a Raiffeisen sem sieti el a távozást. A szankciókat bevezető országok cégei csak kormányzati hozzájárulással szabadulhatnak meg oroszországi eszközeiktől.

Óriási pénzt buktak az orosz piacról távozó cégek, azonban vannak, akik még mindig támogatják a kivonulást

Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt mutatja, hogy 176 vállalat számolt el veszteségekről az oroszországi vállalkozásaik eladása, bezárása vagy leépítése következtében.