A német kiskereskedelmi forgalom augusztusban váratlanul tovább csökkent, mivel a makacs és a magas megviselte az euróövezet legnagyobb gazdaságát – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pnteki adataiból. 

Campaign against food waste
22 February 2019, Berlin: An employee arranges the milk products in a refrigerated shelf in the Penny grocery discounter, in front of which the operator stands with the advertising of the "Save precious items" campaign. The nationwide campaign, which aims to reduce food waste, was launched today. The minimum shelf life date is often understood as a disposable date, but many products can be enjoyed for even longer. Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A boltok forgalma augusztusban váratlanul 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, szemben a közgazdászok –0,7 százalékos előrejelzésével.

A német kiskereskedelmi forgalom alakulása 2023. augusztus
 

Havi szinten a forgalom 1,2 százalékkal csökkent, messze elmaradva a 0,5 százalékos növekedésre vonatkozó piaci előrejelzésektől és a júliusi stagnálástól is.

Ez volt a legmeredekebb zuhanás a kiskereskedelemben 2022 decembere óta, a magas infláció miatt pedig az élelmiszerek és a nem élelmiszerek eladásai egyaránt csökkentek, 1,2, illetve 0,7 százalékkal. A legnagyobb visszaesést a csomagküldő és internetes kereskedelemben mérték, ahol a forgalom 8,7 százalékkal zuhant le az előző havihoz képest.

Kétéves csúcson a munkanélküliség

Németország munkanélküliségi rátája szeptemberben változatlanul 5,7 százalék maradt, ami megegyezett a június óta tartott kétéves csúcsértékkel és a piaci előrejelzésekkel is. A munkanélküliek száma 10 ezerrel, összesen mintegy 2,6 millió főre nőtt.

A meredeken zuhanó forgalom és a magas munkanélküliség nemcsak Németországnak, de a magyar cégeknek is árt, mivel legnagyobb kereskedelmi partnerünk – ahová a magyar kivitel negyede irányul – piaci problémái a hazai exportlehetőségeket is beszűkítik.

A csökkenő fogyasztás azonban az ukrajnai háború óta a legalacsonyabb szintre, 4,5 százalékra lökte az inflációt, ami akár egy pozitív trendhez is vezethet.

Egyre nagyobb a baj a német gazdaságban – Lesújtó prognózisok érkeznek a gazdaságkutatóktól

Az intézetek szerint legkorábban 2024-ben indul újra a gazdaság növekedése.