Szerdán egymás utáni negyedik napon csökkent az olaj ára, mert a lassuló európai kereslet miatti aggodalmak ellensúlyozzák a közel-keleti ellátási zavarok okozta aggodalmakat.

Oil,Drilling,Exploration,,The,Oil,Workers,Are,Working
Fotó: Shutterstock

A Brent ára a határidős jegyzésekben 0,3 százalékkal, hordónként 87,79 dollárra esett vissza, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate-é (WTI) 0,4 százalékkal, 83,43 dollárra. (Egy dollár 362,8 forint.)

Az eurózóna üzleti aktivitása ugyanis meglepetésre romlott októberben , ami arra utal, hogy a csoport recesszióba süllyedhet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy visszaesik az olaj iránti kereslet. Az övezet országainak finomítói a gyenge miatt így is kevesebb olajat dolgoznak fel, mint egy éve.

Az olajár csökkenése egybeesett a kiábrándítóan gyenge európai beszerzésimenedzser-indexekkel, ami arra utal, hogy a gyengülést legalább részben a keresleti oldal magyarázza, nem vezethető teljesen mértékben vissza a háborús ellátási zavarokkal kapcsolatos fenyegetések enyhülésére

– magyarázta jegyzetében Vishnu Varathan, a Mizuho Bank közgazdasági és stratégiai vezetője. „Ez biztosan nem elég ahhoz, hogy magabiztosan kijelenthessük, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos geopolitikai kockázati prémium meggyőzően és tartósan eloszlott” – tette hozzá.

 

A nyersolaj árát a Reuters szerint némileg megtámogatja a világ legnagyobb olajimportőre, Kína legfelsőbb parlamenti testülete ugyanis jóváhagyott egy ezermilliárd jüan értékű államkötvények kibocsátásáról szóló törvényjavaslatot, és lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok 2024-es kvótájukból új hiteleket vegyenek fel a gazdaság fellendítése érdekében. (Egy jüan 49,6 forint.)

A kínai nyersolaj iránti keresletet azonban korlátozhatja, hogy Peking 2025-re egymilliárd tonnában maximálta olajfinomító kapacitását, hogy racionalizálja hatalmas olajfeldolgozó ágazatát és visszaszorítsa a szén-dioxid-kibocsátást.

A világ legnagyobb olajfogyasztójának számító Egyesült Államokban a nyersolajkészletek csökkenése szintén támogatja az árakat. Az amerikai készletek mintegy 2,7 millió hordóval csökkentek az október 20-án véget ért héten, bár elemzők növekedés vártak. A benzinkészletek 4,2 millió hordóval csökkentek, a legfrissebb adatokat szerdán hozzák nyilvánosságra.