Az amerikaiak 4 százalékkal többet költöttek a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A fogyasztói kiadások motorját a sportfelszerelések vásárlása, a szerencsejáték és a repülés adta.

A Barbie és az Oppenheimer is kasszasikert hozott a nyár közepén az Egyesült Államokban.
Fotó: Valerie Macon / AFP

Arról már korábban is írtunk, hogy az amerikaiak nyáron többet költöttek szolgáltatásokra, főképp élő eseményekre és mozikra. A kiadásokra kiugró példák voltak Taylor Swift és Beyoncé turnéi, valamint a Barbie és az Oppenheimer film miatti mozilátogatottság. Ennél azonban árnyaltabb a kép, összességében azt mutatja, hogy

kitartó ide, hitelköltségek emelkedése oda, a társadalom igenis költekezik – akár a megtakarításokból is.

A harmadik negyedévben főképp nyaralásra, szórakozásra és wellnessre költöttek a fogyasztók, de az alapvető áruk és szolgáltatások sem maradtak le tőlük sokkal. Így az emberek élelmiszerre, háztartási termékekre, egészségügyre és közüzemi szolgáltatásokra mélyebben a zsebükbe nyúltak az elmúlt hónapokhoz képest az Egyesült Államok hivatalos adatai szerint.

 

A fogyasztás is hozzájárult ahhoz, hogy a harmadik negyedévben az Egyesült Államok gazdasága két év óta először nőtt 4,9 százalékkal. Ez majdnem kétszerese a második negyedévinek. 

Az amerikaiak a kiadások jó részét a megtakarításaikból finanszírozták. 

A megtakarítások 5,2 százalékról 3,8 százalékra csökkentek a szeptemberig tartó három hónapban.

A kérdés az, hogy a társadalom tagjai a jövőben mennyire tudják finanszírozni a hiteleiket, köztük a diákhitel újraindult törlesztési kötelezettségét. A Bloomberg arra figyelmeztet, hogy az autómunkások sztrájkja, a kormány esetleges leállása és az izraeli háború esetleges kiterjedése is visszafoghatja a gazdasági növekedést.

Elszálltak a koncertjegyárak Amerikában

Savanyúvá vált a szórakozás a legtöbb amerikainak. Annyira megemelkedtek a koncertek, a szórakoztatóparkok és a sportesemények jegyárai, hogy – a legfanatikusabb rajongók kivételével – az emberek kevesebb eseményre fizetnek be.