A fellendülés jeleit mutatja a kínai ipar, a cégek szeptemberben a második egymást követő hónapban termeltek profitot. A kínai iparcégek nyeresége 11,9 százalékkal magasabb volt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a nemzeti statisztikai hivatal pénteki közlése szerint. Ez a növekedés az augusztusi 17,2 százalékos emelkedést követte, erre bő egy évet kellett várni. 

A termelői- és a beszerzésimenedzser-árindexek azt mutatják, hogy a kínai gazdaság elérte a mélypontját.
Fotó: AFP

A vállalatok első kilenc hónapos átlagos profitja azonban még így is 9 százalék elmaradásban van a tavalyi év azonos időszakáéhoz képest. 

Miért kapott erőre a kínai ipar?

A fellendülés hátterében az áll, hogy az emberek újra kinyitották a pénztárcájukat, és fogyasztani kezdtek, és a vállalatok árat emeltek. A növekedésben jókora szerepe volt a kormány ezt segítő intézkedéseinek, valamint annak, hogy a vállalatok a készletcsökkentési ciklusuk végéhez közelednek.

A termelői- és a beszerzésimenedzser-indexek azt mutatják, hogy a gazdaság elérte a mélypontját. A profitnövekedés is ezt támasztja alá

– Zhaopeng Xing, az Australia & New Zealand Banking Group vezető stratégája szerint.

Szeptemberben az ipari termelés 4,5 százalékkal növekedett, meghaladva a várakozásokat. A becsléseknél jobb harmadik negyedéves gazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy Kína idén eléri a kormány célkitűzését, az 5 százalékos bruttó hazai termékbővülést.

Az ipari nyereségek kéthavi emelkedése azonban nem ellensúlyozza a korábbi veszteségeket. Az ipari profitok összességében csökkentek az első kilenc hónapban, ami azt jelzi, hogy ezek a cégek alig részesültek az első három negyedévben elért 5,2 százalékos gazdasági növekedésből.

Hogyan teljesítettek az ipar szegmensei, és mi várható?

A fellendülés az iparági szegmensek között is egyenlőtlen volt. Az első kilenc hónapban a vegyiparban, az üzemanyag-feldolgozásban, a szénbányászatban és az elektronikai iparban is legalább 10 százalékkal esett a nyereség a korábbi évhez képest. A villamosenergia-termelő és a berendezésgyártó ágazatok viszont nyereségesek voltak.

Az ipari cégek profitját illetően továbbra is bizonytalan a jövő 

az gyengélkedése, a lakásárak és az ingatlanberuházások csökkenése miatt. Az ipari termelés további fellendülését pedig az esetleges téli zavarok és a külső kereslet alakulása is hátráltathatják – világított rá a Bloomberg.

A Világbank visszavágta Kelet-Ázsia, benne Kína növekedési kilátásait

Kína esetében a belső és a külső kereslet lanyhasága járul hozzá az ütem mérséklődéséhez, a régóta betegeskedő ingatlanszektor és a geopolitikai feszültségek is rontják a teljesítményt.