A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseik (OPEC+) szerint a magas és a geopolitikai feszültségek ellenére a világgazdaság továbbra is növekedni fog, az üzemanyag-kereslet pedig emelkedő pályán van – írta a Reuters.

Building,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries,(opec),Vienna,,Austria
Building Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) Vienna, Austria - August 2016 olaj
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok jól teljesít, Európa pedig csak átmenetileg küszködik, de még a gazdasági kihívásokkal küszködő Kína is 5 százalék körüli növekedést prognosztizál. Rövid és középtávon egy egészséges világgazdaságot látunk, amely stabilan erősödik

– jelentette ki Haitham Al Ghais, az OPEC főtitkára az Argus European Crude londoni konferenciáján. Szerinte a makrogazdasági kihívások ellenére a kereslet továbbra is magas, ez pedig további növekedésre utal.

A brent árfolyama 3 hó
 

Külön kiemelte, hogy a keddi hivatalos adatok alapján, Kína nyersolajimportja októberben éves és havi szinten is nőtt – igaz, az ázsiai ország teljes exportja a vártnál gyorsabban zsugorodott, a kínai finomítók pedig november és december között várhatóan termeléscsökkentést fognak bevezetni.

Al Ghais szerint azonban ezt ellensúlyozni tudja, hogy a fogyasztás növekedése Indiában és a kontinens más részein is pozitívnak tűnik, ráadásul a légi közlekedés is fellendült, ez az ágazat pedig várhatóan az „üzemanyag-kereslet motorja lesz”.

Az OPEC+ 2024-re napi 2 millió hordó feletti keresletnövekedésben bízik – ez azonban jelentősen magasabb a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 880 ezres előrejelzésénél.

Bár sok közgazdász szerint az olajkartell túlságosan optimista a globális gazdasági trendekkel kapcsolatban, az OPEC kilátásai még megváltozhatnak november végén, amikor a tagországok képviselői Bécsben fognak találkozni, hogy felülvizsgálják a csoport intézkedéseit.

Az OPEC+ ülésén Oroszország és Szaúd Arábia arról dönthet, hogy 2024-ig folytatják a jelenleg fenntartott termeléskorlátozásukat, amelyekkel hivatalosan a piacot akarják stabilizálni. Vasárnap Rijád és Moszkva bejelentette, hogy mindketten kitartanak a decemberi, összesen nagyjából napi 1,3 millió hordónyi kibocsátáscsökkentés mellett, kitartva a néhány hónappal ezelőtt felvázolt terv mellett.

Milyen hatással lehet az olajárakra az OPEC+ döntése a kitermelés fenntartásáról?

A határidős Brent nyersolaj hordónkénti ára 86 dollár felett stabilizálódott csütörtökön, mivel az OPEC+ nem változtatott kitermelési politikáján, és fenntartotta a korábban bejelentett termeléscsökkentéseket. De vajon az olajkartell ezzel a lépésével hosszú távon is magas szinten stabilizálta az olajárakat?