Egyre aggasztóbbnak tartják a globális vállalati szektor szereplői a geopolitikai kockázatokat – áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics hétfőn ismertetett negyedik negyedévi globális befektetői felmérésében. A ház hangsúlyozza, hogy az üzleti szektor aggályai túlterjednek a hirtelen fellángolt közel-keleti konfliktuson: az üzleti vállalkozások körében hasonlóan széles körű kockázati aggodalom forrása a kínai–tajvani viszonyrendszer.

Investing,,Trading,And,Real,Estate,Market,Crisis,Concept,With,Digital
Fotó: Shutterstock

Az Oxford Economics 130 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezermilliárd dollár. A ház hétfői beszámolója szerint egyaránt 

90 százalék közelében jár azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek jelentősnek vagy nagyon jelentősnek tartják a közel-keleti konfliktusból, a kínai–tajvani viszonyból, illetve a NATO és Oroszország szembenállásából eredő geopolitikai kockázatokat a következő két év távlatában.

Az üzleti várakozások is romlanak: a felmérésbe bevont cégek fele a korábbinál valamelyest vagy jelentős mértékben borúlátóbb módon ítéli meg a világgazdaság növekedési kilátásait.

Viharos időszakot tudhat maga mögött a kriptopiac

A hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében emiatt csökkent a kriptopiaci kapitalizáció 8,6 százalékkal a harmadik negyedévben a Binance legfrissebb piacelemzése szerint. 

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke az előző felméréshez képest 0,4 százalékponttal csökkent, és jelenleg mindössze 1,9 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére. A válaszadók legnagyobb csoportja 1–2 százalék közötti világgazdasági növekedést tart valószínűnek 2024-ben. 

Az Oxford Economics által kidolgozott globális üzleti bizalmi mérőszám (Global Business Sentiment Index) az előző felmérésben kimutatott 98,0-ról 97,6-re csökkent.

A cég szerint ez a visszaesés jórészt felemésztette azt a növekedést, amelyet az index a globális bankszektort 2023 korábbi szakaszaiban megterhelő feszültségek enyhülése óta elért. A ház szerint a 97,6-es bizalmi index arra vall, hogy az üzleti vállalkozások a járvány előtti várakozásaikhoz képest – középértéken számolva – jelenleg 2,4 százalékkal alacsonyabb globális GDP-értéket várnak egyévi távlatban.