Súlyos csapást jelent a közel-keleti országok turizmusára az Izrael és a Hamász közötti háború: sorra mondják le vagy halasztják el a tervezett utazásokat, a turisztikai cégek módosítják a túraprogramokat, a nagy légitársaságok pedig az év végéig nem üzemeltetnek járatokat Izraelbe.

Egypt,Cairo,-,Giza.,General,View,Of,Pyramids,With,Sphinx
Sorra mondják le az egyiptomi utakat. Fotó: Shutterstock

A turisztikai cégek szerint a kereslet visszaesése Izraelen kívül érinti a szomszédos országokat, Egyiptomot, Jordániát és Törökországot is, ami számukra sokkal nagyobb gazdasági probléma, mert Izraelnél jobban függenek a turisztikai bevételektől.

A vendégeink lemondanak még 2024. decemberi foglalásokat is nílusi hajótúrára

– mondta például a Reutersnek Todd Elliott, a floridai központú Cruise Vacation Outlet utazási iroda vezérigazgatója.

A Norwegian Cruise Line Holdings hajótársaság a héten értesítette a befektetőket, hogy egyre többen mondják le az utat a régióba, az új foglalások száma pedig csökken. A cég a Royal Caribbean Grouppal együtt már módosította a 2024-es programjait is, hogy elkerülje az izraeli kikötőket.

Al,Khazneh,(the,Treasury),At,Old,City,Petra.,Jordan
Jordánia is sokat veszíthet a turisták elmaradása miatt.
Fotó: Shutterstock

A washingtoni székhelyű @Hotel nevű startup foglalási platform közölte, hogy 70 százalékkal visszaesett a régió országaira vonatkozó új foglalások száma. Konrad Waliszewski vezérigazgató szerint a novemberi és decemberi egyiptomi utazások több mint 40 százalékát már lemondták a platformon, de a szokásosnál kétszer többen állnak el a törökországi és ciprusi utazástól is ebben az időszakban.

Az ágazat képviselőinek egy része azonban változatlanul arra számít, hogy a hatás rövid ideig tart majd,

és legalábbis a légitársaságoknál most sem igazán jelentős. Ezt állítja a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (International Air Transport Association – IATA) vezérigazgatója, Willie Walsh és a Lufthansa is.

A spanyolországi székhelyű ForwardKeys jegyfoglaló oldal adatai teljesen mást mutatnak: az egy évvel ezelőttihez képest 26 százalékkal visszaesett az Egyiptomba, 49 százalékkal a Jordániába és 74 százalékkal a Libanonba jegyet vásárlók száma.

Aerial,View,Of,Beirut,Lebanon,,City,Of,Beirut,,Beirut,City
Spanyolországban 74 százalékkal zuhant a Libanonba repülőjegyet vásárlók száma.
Fotó: Shutterstock

A szállodák hasonlóan rossz helyzetben vannak. A Marriott International arról számolt be, hogy a kereslet lanyhul, érkeznek a lemondások 27 libanoni, jordániai és egyiptomi hotelükbe, és a neheze valószínűleg még hátravan.

„Bár az izraeli konfliktus földrajzilag nagyon korlátozott, azt gyanítjuk, hogy a hajóutak iránt érdeklődők egy része habozni fog akár egy európai utazást is lefoglalni, akár még a Földközi-tenger nyugati térségébe is” – figyelmeztetett egy jegyzetében Patrick Scholes, a Truist amerikai bankholding társaság elemzője.

A spanyol Essentialist utazási iroda lemondta a szélesebb közel-keleti régióba és Észak-Afrikába irányuló útjainak 75 százalékát, az ausztrál Intrepid Travelnél is egyre többen lépnek vissza az egyiptomi és jordániai utazástól, különösen azok, akik az év vége felé terveztek ott pihenni.

Alanya,,Turkey,-,September,16,,2022:,People,Relax,On,Famous
Üresebbek lesznek a török strandok is. Fotó: Shutterstock

A konfliktus hatásai ráadásul a nyaralásokon és a közvetlenül szomszédos országokon túlra is terjedhetnek. „A társaságunk chartereket üzemeltet Norvégiából az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe, és három-négy hete nincs egyetlen foglalásunk sem” – panaszkodott Háled Ibrahim, a Middle East Travel Alliance társalapítója.

A cég az utazási irodákat és a helyi szolgáltatókat összekötő desztinációmenedzsment-cégekkel dolgozik. A jordániai utaknak mintegy 40, az egyiptomiaknak 20, az omániaknak 15, az Egyesült Arab Emírségekbe irányulóknak pedig 10 százalékát törölték – mondta. 

Még Ománt illetően is érkeznek lemondások, pedig az igen messze van a háborútól

– tette hozzá.