Nemzetközi gazdaság

Felpörgött az orosz újautó-piac, még mindig a Lada a sláger

Oroszországban tavaly 59 százalékkal esett az új autók eladása, miután számos nyugati autógyártó kivonult az orosz piacról.

Oroszországban 112 238 új személyautót értékesítettek októberben, mintegy 160 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, amikor jelentősen csökkent az eladás. A legtöbbet eladott hat márka közül öt kínai volt idén októberben.

-
Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is előszeretettel próbálja ki az új modelleket.
Fotó: AFP

Az Avtostat orosz elemző intézet által közölt adatok szerint az idei első tíz hónapban eladott új autók száma 60,1 százalékkal, 829 548-ra emelkedett. Márkák alapján a Lada modellt is gyártó AvtoVaz állt az eladási lista élén októberben, piaci részesedése 30,7 százalék volt. A múlt hónapban 34 463 Lada autót értékesítettek Oroszországban. A második helyen a kínai Haval áll 12 823 eladott autóval, majd a Chery (10 859), a Geely (10 360), a Changan (6386) és az Omoda (4777) következett.

Úgy veszik a Ladát az oroszok, mint a cukrot

Oroszországban csaknem másfélszer annyi autót értékesítettek szeptemberben, mint egy évvel korábban. Az óriási növekedés egyrészt a Lada és a kínai márkák eladásainak emelkedésének, másrészt pedig az orosz–ukrán háború miatti szankcióknak az eredménye.

 

Oroszországban tavaly 59 százalékkal esett az új autók eladása, miután számos nyugati autógyártó kivonult az orosz piacról.

Korábban azt is megírtuk, hogy többek között a Lada márka mögött álló orosz autógyártó, az Avtovaz a régiós börtönhatóságokhoz fordult, hogy az segítsen neki enyhíteni a munkaerőhiányt, és a kényszermunkára ítélt rabokat vezényelje a cég gyáraiba.

 

AvtoVaz autó Oroszország Vlagyimir Putyin Lada
Kapcsolódó cikkek