Moszkvába érkezetett Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter, ahol Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes fogadta. Novak közölte: a két ország a gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság ülésén megvitatja az olajpiaci helyzetet és az izraeli háború hatásait, amely a Kreml figyelmeztetése szerint regionális konfliktussá fajulhat, és hatással lesz az energiahordozók árára.

Saudi Minister of Energy Prince Abdulaziz bin Salman al-Saud speaks during a panel discussion at the 10th Arab-China Business Conference in Riyadh, on June 11, 2023. (Photo by Fayez NURELDINE / AFP)
Fotó: AFP

Novak a találkozó kezdetén elmondta, hogy Moszkva kész növelni az olajtermék-szállításokat a közel-keleti országba. A saját nagy finomítókkal rendelkező Öböl-menti arab államok előszeretettel vásárolnak orosz nyersolajat, amelyet aztán reexportálnak. Novak azt is elárulta, hogy Oroszország kész együttműködni Szaúd-Arábiával az atomenergia és az élelmiszerellátás terén – írja a Reuters.

A szaúdi tárcavezető a tervek szerint részt vesz egy moszkvai energetikai konferencián is, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök és a szintén Oroszországban tartózkodó iraki kormányfő is beszédet mond. Rijád és Moszkva az elmúlt években összehangoltan mérsékelte az olajtermelését, amivel felverték az energiahordozó árát. 

A jelenlegi, egymillió hordós kitermeléscsökkentést még júliusban jelentette be a közel-keleti ország, amelyet először augusztusra, majd szeptemberre is kiterjesztett. A sivatagi királyság az előző hónapban közölte: az év végéig fenntartják az intézkedést. Oroszország napi 300 ezer hordóval fogta vissza a termelését, amit Moszkva szintén decemberig hosszabbított meg, miközben a kereslet új csúcsokhoz közelít.

A szaúdi és az orosz önkéntes termelésmérséklésre az OPEC+ több termelője által tavasszal elfogadott, 2024 végéig tartó csökkentésen felül került sor. Az olajkartell és szövetségesei a piacokat is meglepve április elején napi 1,16 millió hordós kihozatali mérséklésről döntöttek, emelkedő pályára állítva a fekete arany kurzusát. A piacok attól tartanak, hogy a gázai háború eszkalálódhat és megzavarhatja a közel-keleti szállítmányokat.

Putyin háborújához és Mohamed bin Szalmán sivatagi metropoliszához kell a százdolláros olajár

Egyre többet kockáztatnak a termelésszűkítéssel, de alacsonyabb olajárnál romba dől a szaúdi és az orosz költségvetés. Most azon spekulál a piac, vajon az olajkartell októberben beszáll vagy tovább kibicel. Kulcsszereplő még az amerikai Fed, mert dollárban számolják el az olajat. Szaúd-Arábia olajbevételei ebben a negyedévben valószínűleg közel napi 30 millió dollárral nőnek az április–júniusi időszakhoz képest, ami körülbelül 5,7 százalékos növekedés az Energy Aspects elemzése szerint.