Alapvetően kedvezőtlen ünnepi szezont várnak a német boltosok: a HDE kereskedelmi szövetség felmérése szerint a nem élelmiszer szektorban működő társaságok több mint fele a tavalyinál gyengébb értékesítési eredményekkel számol. A kulcsfontosságú időszakot ugyanis a geopolitikai feszültségek miatt gyenge fogyasztói hangulat árnyékolja majd be.

Erection of the 23-meter Erfurt Christmas tree
Fotó: AFP

Alexander von Preen, a HDE elnöke az Ukrajna elleni orosz háborúból adódó energiaár-emelkedés, valamint az izraeli-Hamász konfliktus visszafogja a háztartások kötési hajlandóságát. Emellett a tartósan magas bérleti díjak tovább nehezítik a kiskereskedők helyzetét.  

Véget kell vetni annak, hogy a kereskedők ilyen magas bérleti díjat fizetnek. Önmagában a villanyszámla kigazdálkodási is gondot jelent ilyen gyatra forgalom mellett 

– hangsúlyozta.  Egyúttal szorgalmazta, hogy az áramár-árkedvezményt tegyék elérhetővé minden ágazat számára, ne csak a „kiváltságosok” jussanak olcsón energiához.

A szakmai szövetség novemberre és decemberre egyaránt 1,5 százalékos nominális árbevétel növekedést vár, ami a fogyasztói árindexet is figyelembe véve 5,5 százalékos visszaesést jelent.

Az egész évre vonatkozóan megerősítette eddigi várakozását,  amely az élelmiszerszektorral együtt 650 milliárd euróról szól. Ez ugyan 3 százalékos növekedést takar, de az inflációt is hozzászámítva már 4 százalékos csökkenés jön ki reálértéken.

Preen szavai logikusan következnek a kiskereskedelmi forgalom alakulásából. Szeptemberben ugyanis 0,8 százalékos havi forgalomcsökkenést regisztráltak, míg augusztusban 1,2 százalék volt a visszaesés júliushoz képest. Az egész évre jellemző stagnálásközeli érték. Ha az árindexet is beleszámoljuk, egyértelműen csökkent az eladások értéke.

 

Egyetlen vigasz, hogy a mintegy 3 millió embernek munkát kereskedelmi szektorban a foglakoztatási helyzet stabil.

A kedvezőtlen németországi kiskereskedelmi prognózis a magyar cégek eredményére is kihat. 

Európa legnagyobb gazdaságához szoros beszállítói kapcsolatokkal kötődik a magyar gazdaság, így az ottani kiskereskedelmi helyzet a hazai vállalatok rendelésállományát, így közvetve a magyar gazdaság növekedését is befolyásolja – a mostani előrejelzés alapján, kedvezőtlenül.