Az idei téli fűtési szezonban a legkisebb energiafogyasztóknak a tavalyinál is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, ha melegben szeretnék eltölteni a következő hónapokat. Az illetékes hatóság és az állam intézkedései a nagyobb volumenben fogyasztókat hozza kedvezőbb helyzetbe.

The,Technician,Checking,The,Heating,System,In,The,Boiler,Room
A legkisebb brit háztartásoknak nő a legnagyobb mértékben a rezsije az idén télen Nagy-Britanniában.
Fotó: Shutterstock

Az Ofgem szabályozó hatóság csütörtöki bejelentése szerint 5 százalékkal felemelik az energiaár-plafon mértékét, ezáltal egy átlagos brit háztartás éves fogyasztását tekintve 2024 első negyedévére a növelés után, áfával együtt évi 1928 fontig (839 ezer forint) jár a kedvezményes díjszabás. A brit hatóság negyedévente frissíti árszabását.

Az energiaár-sapka emelését ugyanakkor nem minden háztartás érzi meg ugyanúgy, mivel 

a kisebb fogyasztók számlája aránytalanul megnő a többiekéhez képest az állami támogatás megszüntetése miatt.

A BFY tanácsadó csoport szerint a legalacsonyabb fogyasztású háztartások télen átlagosan 27 százalékkal többet fizethetnek rezsire tavalyhoz képest.

 

A döntések sokaknak okozhatnak nehézséget Nagy-Britanniában, mivel a britekre is rájár a rúd: ott is magas az infláció, a gazdaság pedig alig kerülte el a zsugorodást.

Várhatóan a háztartások kétharmada többet, míg a legnagyobb fogyasztók 5,3 százaléka kevesebbet fizet az idei télen.

A számlákon szereplő összeget az is befolyásolja, hogy a fogyasztó milyen módon fizet az energiáért, Nagy-Britannia mely részén lakik, milyen típusú fogyasztásmérőt és mennyi energiát használ. A cég elemzésében megjegyzi, hogy számításai az országos átlagfogyasztáson és átlagárakon alapulnak, az árak és az átlagfogyasztási szintek azonban régiónként eltérnek. 

Tehát nagy szórás van abban, hogy Nagy-Britannia különböző részein élőkre hogyan hat a fenti szabályozás.

Habár a nagykereskedelmi energiaárak az elmúlt hónapokban csökkentek, még mindig kétszeresei a 2021-es szinteknek. A szabályozó hatóság vizsgálja a díjszabás megváltoztatását, erről jelenleg a szolgáltatókkal és fogyasztói csoportokkal egyeztet.

Megélhetési és rezsiválság: a britek harmada késik a számlafizetéssel

Szegényebb lesz az idén a karácsony.