A várakozásoknak megfelelően alakult az októberi német a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatai alapján az előzetessel megegyező 3,8 százalékra, több mint két éve a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 4,5 százalékról. Az élelmiszerárak éves emelkedése októberben 2022 februárja óta a legkisebb mértékű lett, 6,1 százalékos a szeptemberi 7,5 százalék után.

Berlin,,Germany,-,Circa,September,,2019:,People,In,Line,At
Fotó: Shutterstock

 

Az energiaárak 3,2 százalékkal elmaradtak októberben az egy évvel korábbitól,

míg szeptemberben még 1 százalékkal haladták meg az előző évit. Az energiaárak így most októberben csökkentek először éves bázison 2021 januárja óta, amikor 2 százalékkal mentek lejjebb 2020 januárjához képest. Az energiaárak éves csökkenése azonban bázishatásra vezethető vissza az akkori háborús áremelkedés miatt.
Az üzemanyagárak most októberben 7,7 százalékkal csökkentek a tavalyihoz képest, a könnyű fűtőolaj ára 28,2 százalékkal esett vissza, a földgáz pedig 13 százalékkal lett olcsóbb 2022. októberinél. Az elektromos áram ára azonban tovább emelkedett és 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Az előző havihoz képest nem változtak a fogyasztói árak októberben, míg szeptemberben 0,3 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

Frankfurt,At,A,Summer,Festival,Night,Shop
Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerárak és energiaárak nélkül kalkulált árindex, 

a maginfláció 4,3 százalékra csökkent októberben a szeptemberi 4,6 százalékról,

vagyis 2022 augusztusa óta a legalacsonyabbra.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP éves bázison 3,0 százalékra csökkent októberben a szeptemberi 4,3 százalékról, havi bázison pedig 0,2 százalékos csökkenést mutatott októberben a szeptemberi 0,2 százalékos emelkedés után.