Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint az amerikai jegybanknak nem elég a hagyományos matematikai módszerekre támaszkodnia a gazdaság pontosabb feltérképezéséhez – írta a Bloomberg.

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a press conference in Washington, DC, on September 20, 2023. The US Federal Reserve voted Wednesday to keep interest rates at a 22-year high, between 5.25 percent and 5.50, percent while forecasting an additional rate hike before the end of the year to bring down inflation. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke rugalmasságra, óvatosabb megfigyelésre szólította fel a jegybank közgazdászait.
Fotó: AFP

Az intellektuális szigornak rugalmassággal és agilitással kell párosulnia. Még a legmodernebb eszközökkel is érhetnek minket meglepetések, ezért a közgazdászainknak dinamikusabb gondolkodásmódra van szükségük

– mondta Powell a Fed igazgatótanácsának kutatási és statisztikai részlegének 100. évfordulóját ünneplő konferencián tartott nyitóbeszédében.

Szerinte a jegybanknak egyre inkább fel kell készülnie az olyan extrém helyzetekre, mint a világjárvány vagy a globális pénzügyi válság, amihez nem elég előrejelzésekre és matematikai modellekre támaszkodnia.

Az R&S, ahogyan a részleg ismert, évente nyolc alkalommal gazdasági előrejelzést, valamint frissítéseket nyújt a szövetségi nyílt piaci bizottságnak – a Fed irányadó kamatot meghatározó testületének – az aktuális adatokról és a szakpolitikai és gazdasági témákkal kapcsolatos kutatásokról. A koronavírus-járvány alatt azonban súlyos akadályokba ütköztek, és több hibát is elkövettek, ami a Fed döntéseit is befolyásolta.

A Fed munkatársai 2021 nagy részében továbbra is átmeneti hullámnak nevezték azt az inflációs robbanást, amely 2022-ben tovább gyorsult, és júniusban elérte a 7,1 százalékos éves csúcsot. Ezután pedig a 2023 márciusában bekövetkezett bankcsődök sorozata után a munkatársak enyhe recessziót jósoltak az év későbbi szakaszában.

Egyre gyakoribbak a szélsőséges gazdasági tényezők, és fel kell készülnünk rájuk, hogy óvatosabb stratégiát határozhassunk meg

– jelentette ki a Fed elnöke.

Powell ez alkalommal nem beszélt a Fed monetáris politikájának az irányáról. A jegybanki tisztviselők legközelebb december 12-én gyűlnek össze, és az ülés előtt friss jelentéseket látnak a kiskereskedelmi forgalomról, a munkaerő-felvételről és az inflációról. A határidős piacok szinte semmi esélyt nem látnak a kamatemelésre, és azt jósolják, hogy a Fed irányadó kamatának jelenlegi szintje – 5,25–5,5 százalék – a szigorítási ciklus csúcsát fogja jelenteni.

Pozitív meglepetés a tengerentúlról, örülhet a Fed – mutatjuk a piaci reakciókat

Októberben az amerikai munkaadók 150 ezer munkahelyet teremtettek, míg az elemzők 170 ezret vártak. Az amerikai államkötvényhozamok tovább estek, a határidős részvényindexek emelkedni kezdtek, kilőtt az euró.