Nemzetközi gazdaság

Reménykeltő itthon is: két éve nem voltak ilyen olcsók az élelmiszerek a világban

Nagyobb emelkedést egyedül a tejtermékeknél mértek a FAO szokásos összesítése szerint.

Az ENSZ élelmezésügyi hivatalának (FAO) a világpiaci árindexe októberben több mint két éve a legalacsonyabb szintre zuhant a cukor, a gabona, a növényi olajok és a hús árának csökkenése miatt – írta a Reuters.

Supermarket employee helping a customer weigh vegetable in the supermarket
Fotó: Shutterstock

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet árindexe, amely a világszerte leginkább forgalmazott élelmiszeripari árucikkeket követi nyomon, októberben 120,6 pontra csökkent, 2021 márciusa óta ez volt a legalacsonyabb szint.

A globális élelmiszerár-index alakulása 5 év
 

A FAO gabonaárindexe átlagosan 125,0 pont volt, 1,3 ponttal alacsonyabb, mint szeptemberben.

A búza nemzetközi ára októberben 1,9 százalékkal csökkent, ami a korábban vártnál általában magasabb kínálatot és az exportőrök közötti erős versenyt tükrözi

– közölte a szervezet. A gabonakínálatról és -keresletről szóló külön jelentésben a FAO fenntartotta a világ idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, amely 2,819 milliárd tonna, 0,9 százalékkal magasabb az előző évinél.

A jelentés szerint az orosz–ukrán háború elhúzódó hatásai, beleértve a földekhez való korlátozott hozzáférést és az alacsony termelői árakat, valamint az ideálisnál kedvezőtlenebb időjárási viszonyokat, a búzatermelés területének a csökkenéséhez vezetnek.

Egyedül a tejtermékek mentek szembe az eddigi árcsökkenési tendenciával, és a FAO-index 2,4 ponttal 111,3 pontra emelkedett, kilenc egymást követő hónapnyi esést követően – ezt leginkább a tejpor világpiaci áránál lehetett érzékelni, az importkereslet megugrásának köszönhetően.

Mélyrepülésbe került az ukrán gabonaexport

Ukrajna 700 ezer tonna gabonát szállított a fekete-tengeri kikötőkből Afrikába és Ázsiába augusztus óta. Ez jóval elmarad attól, amennyit tavaly értékesített a külpiacokon, és amennyit szükséges lenne eladnia ahhoz, hogy az agrárszektor továbbra is az ország kulcsfontosságú ágazata maradhasson.

 

 

FAO tejtermék gabona élelmiszer infláció
Kapcsolódó cikkek