A fekete-tengeri gabonaegyezmény júliusi megszűnése komoly aggodalmakat váltott ki globálisan. Egyrészt veszélybe került az afrikai és az ázsiai országok élelmezésbiztonsága, másrészt pedig többen féltek a kelet-közép-európai piaci egyensúlyának felborulásától. Valamint az ukránokat is hátrányosan érintette, hogy az oroszok többé nem biztosítottak biztonságos útvonalat a gabonájuk elszállítására és így eladására.

Aerial,View,Of,Big,Grain,Elevators,On,The,Sea.,Loading
Hiába mondták fel a nyár közepén a fekete-tengeri gabonamegállapodást, Ukrajna mégis szállít élelmiszer-alapanyagot a tengeren.
Fotó: Shutterstock

Az ukránok „humanitárius folyosót” használhatnak augusztustól, amelyen távozhattak az orosz blokád miatt Ukrajnában rekedt óceánjárók. A későbbiekben Ukrajna ezen gabonát is szállított az afrikai és ázsiai országoknak. 

Mykola Solsky hétfőn bejelentette, hogy a folyosó fennállása óta 30 hajó távozott a kikötőkből, amelyek egy része gabonát is vitt. Szállítmányozók ugyanakkor 40 teherhajót említettek a Reutersnek.

Az agrárminiszter szerint a tengeren így

csaknem 700 ezer tonna alapélelmiszert exportáltak augusztus óta.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy országa szeptemberben 2,3 millió tonna agrárterméket szállított a Dunán , amivel együtt az összes 3,6 millió tonna volt.

Solsky felhívta a figyelmet, hogy 

6 millió tonna élelmiszert kellene eladniuk ahhoz, hogy az agrárszektor a gazdaság meghatározó ágazata maradjon. Ehhez pedig vissza kell állítani az odesszai kikötők működését.

A mezőgazdasági szereplők szerint az új fekete-tengeri folyosó szállítási kapacitása havonta 2,5 millió tonna, ami csaknem megfelel a júliusban felmondott egyezménynek. Amíg a fekete-tengeri gabonaegyezmény érvényben volt, Ukrajna havi 3 millió tonna ételt szállított, ami akkor az összes kivitelének felét jelentette.

Mivel a nagy kapacitású tengeri útvonalon sokkal kevesebb gabonát szállíthatnak az ukránok, a termelők megnövelték a szárazföldi kivitelt. Ez azonban feszültséget keltett a kelet-közép-európai országok és Ukrajna közt, mivel az olcsó gabona lenyomta a térség árait.

Ukrán gabona: csökkenhet az unióba irányuló export

A Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatok alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredményekkel és a következő aratásig csökkenő exportteljesítménnyel számol az Agrárminisztérium.