Nemzetközi gazdaság

Repülőgépet tesztelt Oroszország: így őriznék meg technológiai szuverenitásukat

Végrehajtotta szűzrepülését az orosz Il-96-400M repülőgép. Ezúttal nem harci gépet, hanem utas- és teherszállítót tesztelnek az oroszok, akik szerint az ilyen repülőgépek létrehozása biztosítja Oroszország technológiai szuverenitását.

Végrehajtotta szűzrepülését az Il-96-400M széles törzsű, modernizált, hosszú távolságokra készült repülőgép prototípusa – közölte szerdán Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter.

Expelled diplomats leave Czech Republic
Egy korábbi Il-96-os modell. (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu via AFP

A korszerűsített IL-96-400M első és sikeres repülése a helyi tervezőirodák és repülőgépgyárak legmagasabb szintű kompetenciájának bizonyítéka

– nyilatkozta Manturov az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint. A tárcavezető szerint a modernizált repülőgép megőrizte az IL-96-300-as nagy teljesítményét, és új üzemeltetési és szállítási képességeket is kapott. A továbbfejlesztett jármű törzsét 9,35 méterrel meghosszabbították, a gép nagyobb teljesítményű PSZ-Z90A1 típusú hajtóműveket kapott, és

így akár 370 utas befogadására is alkalmas. A maximális repülési távolsága 8100 kilométer.

Az orosz alkatrészekből készült új, korszerű kormányzási, navigációs és rádiókommunikációs berendezéseknek köszönhetően javul a repülésbiztonság és a megbízhatóság, a repülőgép aerodinamikai elrendezésében, szerkezetében rendszerei pedig olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek biztosítják az üzemeltetés hatékonyságát – hangsúlyozta Manturov.

Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója közölte, hogy az Il-96-400M program elnöki döntés alapján indult. A repülőgép légi teher- és utasszállításra egyaránt alkalmas. Csemezov szerint az ilyen repülőgépek létrehozása biztosítja Oroszország technológiai szuverenitását.

Így emelték ki a Balatonból a második világháború során lezuhant vadászrepülőgépet – videó

A második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me–109 típusú vadászrepülőgépet emelték ki október végén.

 

export repülőgép Il-96-400M orosz-ukrán háború Rosztyeh
Kapcsolódó cikkek